Video Of The Month

Thursday, 13 June 2013

Fashion Chapter 11 : Abaya - The New Beginning of 2013

Assalammualaikum....


Musim panas.  Sangat dugaan bila ganti posa dalam keadaan cuaca begini.  


Fighting, Erynz!


Tahukah anda apakah itu abaya?  Abaya adalah sejenis pakaian tradisi yang dipakai oleh wanita muslim Arab.  Kebiasaannya abaya yang dipakai berwarna hitam, kosong (tidak bercorak), tidak jarang, dan berpotongan longgar supaya tidak menampakkan susuk tubuh si pemakai nya.  Abaya boleh dipakai dengan tudung ataupun dengan purdah.  


Selaras dengan dunia fashion 2013, abaya turut terkena tempias nya.  Kini abaya diberi nafas baru dengan mengekalkan ciri-ciri kesopanan utk si pemakainya.


Jom kita terjah fashion abaya 2013 yang semakin mendapat perhatian sekarang.





Abaya yang simple yang disamakan corak dengan tudung sekali.  



Abaya leopard pun ada tau tapi tak lar keterlaluan sangat printed leopard tu kan.  Nanti leopard jeles sbb kita baju sama corak menatang dgn dia.



Abaya kimono.  Lawa gak kan?



Abaya dengan corak geometrik di bahagian tengah.  So simple.  Tak crowded sangat.



Abaya from Indonesia.  Of course lar penuh dengan sulaman kerawang.



Abaya with different color.  Kalo nak lagi elok, tudung tu dilabuhkan sampai ke dada.  Ok, maybe model tu nak tunjukkan details kat bahagian leher kot.


Abaya yang diberi nafas baru.  Dah macam outfit perempuan sihir plak!



Abaya yang ada ropol2 di bahagian bawah dan ketat di bahagian pinggang.




Oh, gosh!  I love this!  Love this!!  Beautiful color!  Beautiful design!  



Ok, ni pun sweet gak!  Simple mimple jer...




Aku tak sanggup nak pakai tali ikat langsir utk ikat kat perut aku mcm model ni buat.


Abaya kembang yang tidak menampakkan susuk tubuh.  Ada ke orang nak pakai abaya kembang macam ni?  Korang mesti nak pakai yang ketat-ketat, yang nampak susuk pinggang korang yang ramping kan...kan...kan?



Abaya yang lain dari lain.  Pakai macam jacket labuh tapi dalamnya ada seluar.  Pandai tul diaorg design kan?  Aku nak design pun tangan aku dah terketar2 mcm pesakit parkinson.



Abaya for Valentino.  Valentino seyh!  Of course ler lawa nak mamp!!


Aku suka baju yang menutupi leher mcm model ni pakai.  Nampak very the elegan and sophisticated.



Abaya kimono.  Arabian + Japanese =  Fantastic kan?  Apa org panggil tu..futurustik? futurustatik?  Oh, please Erynz...tolong jgn mencarut kat sini yerk!



Abaya in 3D printed.  Different.



Soft color.  Awesome!


Ok, dah macam outfit warrior plak!


Last but not least, I like in the middle.  Arghh, so gorgeous!  Nak cari abaya yang ni!  Yang no. 3 tu terlalu crowded plak kat lengan dia.  


Model ni tak pakai tudung tapi apa yang dia cuba tampilkan ialah rekaan generasi abaya terkini.  Like flying in the wind?


Ada abaya yang macam baju kurung dan ada juga abaya yang macam gaun kembang.  Abaya sekarang sudah diberi perincian yang baru.  Aku suka abaya yang ada perincian kelim atau bahasa kampungnya kelepet.  Hahahaha....sesuka hati aku jer!  Rizalman kalo baca blog aku ni mesti menangis nyer sebab suka suki aku jer merojak kan bahasa fashion.  Muahahaha....

 

Hah..tengok!!  Abaya pakai seluar pun ada tau!  Aku suka abaya yang picture No. 1



Kemewahan abaya terserlah dari segi rekaannya.  


Abaya dari pereka Arabian.  



Abaya dari Dubai.  Kalo tak jarang kat bahagian tangan tu kan bagus. 



Huk aloh, lawo gilor ni!




So, raya tahun ni dah berkira-kira nak pakai abaya ker?  Insyallah, tahun ni aku bleh pakai jubah kot sebab Maria dah mula kurang hisap susu badan.  Hip...hip...hip...hooreyy!!

Thanks for reading!!




2 comments:

Makbed Journal said...

hi..salam kenal.
kite suka la baca belog awk sbb tak bosan.
salu bace belog fesyen2 ni skema je ayat. hukhuk~

trus kan penulisan anda..

Erynemysha Helmy said...

thank you...

I will...

ok, nak nangis!