Video Of The Month

Sunday, 27 September 2015

Resepi Chicken Pot Pie Tanpa Bumbung!

Assalammualaikum....


Pagi tadi buat breakfast chicken pot pie.  Tiba-tiba teringin nak makan pula.  Bila tengok bahan-bahan semua cukup jer kat dapur tu, apalagi terus buat lar!  Aku ni kalo teringin nak makan something, terus nonong jer buat.  Takde lar nak posting teringin nak makan benda ini, teringin nak buat resepi ini, tapi hujungnya tak buat-buat juga!  Cukup bahan, terus buat jer!

Rasanya chicken pot pie ni masya Allah...sedap gilos bila dimakan panas-panas.  Laki sendiri puji, bagi juga kat customer cc, semua puji sedap bak hang!  Depa ingat beli kat bakery, rupanya homemade hangpa tau!

Post gambar kat group my siblings kat whatsapp, orang pertama yang mintak resepi ialah akak aku.

So, rugi kalo tak share resepi ni dengan korang.  Juga untuk rujukan aku in future kan.  Mana ler tau tertiba orang order chicken pot pie ni at least ada lar soft copy salinan resepi kat dalam blog aku.  Maklum ler, banyak bebenor resepi nak kena ingat dalam kepala.  Baru-baru ni nak buat lagi biskut kacang hijau pun aku dah lupa sukatannya.  Terpaksa refer balik resepi dalam blog aku ni.

Sabtu yang lepas, adik ipar aku order dengan aku, suruh buat makaroni cheese bakar.  2 talam tau kena buat.  Satu talam buat daging cincang, dan satu talam lagi untuk ayam cincang.  Pasal kat tempat kerja adik ipar aku ni memang 1 Malaysia.  Cina, India, Melayu sumo ada.  So, kena lar respek kat pekerja India yang tak makan daging ni.  Pulak tu, ada sorang kawan dia yang tengah mengandung 2 bulan, ngidam nak makan makaroni cheese bakar yang aku buat.  Pasal sebelum ini, aku ada kasi sikit makaroni cheese bakar kat mak mertua aku.  So, dia pun bawak lar makaroni tu as bekal ke tempat kerja.  Rasa punya rasa, tertiba ngidam pula.  Hahaha...yang penting aku tak letak marijuana, hokey!

Jom kita terjah resepi chicken pot pie tanpa bumbung!  Selalunya chicken pot pie kan ada letak doh kat atasnya (bumbung) lepas letak inti kat dalam.  Tapi kali ini aku malas nak letak bumbung kat atasnya.  Lagi menyulitkan kerja aku sebenarnya.  So, aku nak ringkas dan cepat.  Takde bumbung pun sodap gak dimakan.  Melimpah-limpah inti aku letak dalam pot tu.  I loike....




Untuk intinya :
1 tin campbell cream of chicken
1 cawan sayur campur
Daging ayam kisar yang telah dimasak terlebih dahulu.  Masak dalam kuali leper jer.
Sedikit perasa, lada sulah dan black pepper

Caranya :
- Gaulkan ayam kisar, sayur campur dan creamy chicken dengan sekata.

- Perasakan.

- Tak perlu letak air.  Biar pekat macam tu.

- Boleh guna juga creamy mushroom.  Ikut citarasa memasing.

- Unfrozen kan puff pastry ready made semalaman.  Boleh beli kat Giant.  10 keping lebih kurang RM6 lebih.  Aku selalu beli puff pastry ni.  Sedap bak hang!  Jimat masa aku, tak perlu nak uli doh pepagi buta!

- Sapu butter dan tabur tepung sikit dalam acuan muffin supaya tak melekat.

- Letakkan doh puff pastry dan bentukkan mengikut acuan muffin.  Cantik-cantikkan sikit kat tepi pot pie dengan kelim asal boleh jer!

- Letakkan inti penuh-penuh.  Kalo inti kurang, nanti rasa lebih puff jer dari rasa inti.  Tak sedap!  Bila bakar nanti, inti akan melimpah ruah.  Biarkan dengan buat muka slumber dog jer.  Nanti bila dah masak kekuningan, keluarkan dari oven, inti tu akan mendak balik semula.  Magic tak?

- Bakar sehingga kekuningan ataupun sehingga bawah puff pastry tu masak dengan betul.  Kadang-kadang atas masak, tapi bawah tak masak sangat.  So, kena betul-betul masak atas dan bawah.  Aku bakar dengan suhu 180 degree selama 35 minit.

- Suka hati kalo nak letak cheese kat atas chicken pot pie tu.  Bagi aku lar kan, creamy chicken ni dah ada rasa masin sikit, so kalo letak cheese, makin bertambah masin lagi pot pie tu.  Tapi tak letak cheese pun masih lagi sedap gilos!


Ni lar rupanya bila dah siap.  Krap krup krap krup garing sekali bila dimakan panas-panas.  Makan satu pun dah kenyang hangpa tau!  Korang boleh tukar-tukar inti pot pie ini dengan filet ketam ke cendawan butang ke ikan dory ke hotdog pun boleh juga dan macam-macam lagi lar.  Ikut kreativiti memasing.



Mini Chicken Pot Pies Recipe - 35 minutes is all you need to have these delicious mini pot pies on the table. Refrigerated biscuits form the crust for a flavorful chicken mixture and are baked to golden perfection. They’re so good you’ll want to make them again and again!:
Ini pula versi resepi omputih.  Aku ikut resepi ni lar.  Siapa kata aku yang cipta resepi ini?  Memandai jer!  Tak baik tau!  Jauhi dari perasaan riak...


mini chicken pot pies recipes:
Korang nak buat bumbung pot pie macam gini pun boleh...


Chicken Pot Pie with Herb and Cheddar Crust - So delicious! You definitely need to make this one!:
Ni versi yang besar nyer pot pie!  Hujan-hujan makan ni mesti sodap gilos!


The most amazing chicken pot pie!  I love the way this makes the house smell. - My Verdict - GREAT RECIPE! Printed it off and keeping it. It's easy to make, a go to comfort meal for sure. The only modification I made was making homemade pie crust, instead of purchasing one.:
Kebiasaannya orang akan buat bumbung pot pie style macam gini.  Insha Allah...kalo ada masa nanti, aku akan repeat buat chicken pot pie berserta bumbung dia sekali!



Di samping tu juga, korang boleh pelbagaikan inti pot pie tu.  Kalo tak suka creamy, boleh gantikan dengan inti manisan seperti epal hijau yang dah buang kulit dan dipotong dadu, taruk gula dan cinnamon, letak dalam pot pie, dan bakar.  Rasanya sama seperti macam korang makan apple pie kat Mc Donalds tu.  Mudah, bukan?  Kalo tak suka epal hijau, boleh gantikan dengan plum, nenas, atau keladi ungu tu.  Lagi berbaloi sebab boleh dapat makan banyak-banyak!

Selamat mencuba!

Pssstt...boleh masukkan resepi ni dalam list menu bekal dan sarapan pagi.  Ingat, untuk kita-kita ajer!  (dah macam astro ceria plak!)


Thanks for reading this entry!







Thursday, 17 September 2015

Housewife : Is it Stressful?

Assalammualaikum....


Tujuan entry ini diwujudkan bukan lar untuk aku mendabik dada bahawa darjat tanggungjawab wanita sebagai surirumah sepenuh masa adalah lebih tinggi dari tanggungjawab wanita yang bekerja.

Bukan...bukan...bukan!

Baca dulu sampai habis.

Dan ini adalah pendapat aku.


***************************************************************************************

Terbaca satu kisah di facebook yang telah menjadi viral tentang luahan perasaan seorang wanita telah menjadi surirumah selama 4 tahun.

What?  4 tahun?

Ok, baru 4 tahun.  Aku ni dah bertahun-tahun jadi surirumah, so takde pun nak luahkan perasaan kat facebook.  Kat blog pun takde kan?

Dalam kisah yang telah menjadi viral itu menceritakan tentang pengalaman betapa bezanya hidup masa bekerja di syarikat dengan hidup sebagai seorang surirumah.
- sunyi sebab takde kawan, kurang bersosial
- tak tahu nak berbual dengan siapa
- everyday busy buat house work
- everyday ngadap muka anak, 24 jam anak asyik nak melekat
- takde cuti sakit or cuti rehat
- bosan sebab hari-hari buat rutin yang sama
- dipandang rendah orang lain
- tak dapat nak melawa
- takde gaji

Come on lar...!!

Dulu mak-mak kita since dari awal kahwin dah jadi surirumah, jaga anak, jaga suami, jaga makan minum kita semua, takde pulak nak merungut cakap penat, tension, stress buat kerja-kerja rumah tu semua.

If our moms can do it, then we can do it too!

Ini semua disebabkan kita semua terlalu banyak sangat dimanjakan.  Orang tua-tua kata, banyak lemak.  Buat kerja rumah, sikit-sikit nak luahkan perasaan kat media sosial.  Public pulak tu.  Jom kita baca reramai dan kita gelak berdekah-dekah.

Orang lain yang bertahun-tahun jadi housewife, takde pun nak stress, terus nak luahkan perasaan kat facebok.  Zaman media sosial sekarang ini, buku diari dah takde fungsi lagi.  Benda yang patut jadi privacy terus boleh jadi public.

Tapi kadang-kadang ikut jenis tebiat orang juga.

Bila dah terbiasa dengan pengalaman situasi bekerja, tertiba disuruh berhenti kerja dan jadi fulltime housewife pulak, memang korang akan mengalami house shock instead of culture shock.

Dulu aku pun pernah bekerja macam korang juga kat sebuah syarikat swasta.  Masa baru-baru kahwin sedap lar dok bekerja jer sebab belum ada anak lagi kan.  Bila dah dapat anak, masa tu sifat keibuan ko akan datang sikit demi sikit.  Buat kerja kat office semua dok asyik teringatkan kat anak.  Lebih-lebih lagi kalo anak tak sihat.  Risau tak kena tempat.  Asyik-asyik call babysitter, tanya keadaan anak macam mana.  Masa tu, kes dera masih belum bertebaran lagi.  Alhamdullilah, aku dapat babysitter yang baik.  Cuma aku jer yang tak baik, sebab aku campak anak aku kasi orang lain jaga, patutnya aku yang kena jaga sendiri.  That's why aku end up kasi orang lain jaga anak aku cuma 2 bulan jer.  Jawapannya sangat mudah.

Tak sampai hati nak tinggalkan anak.

Actually my laki pun tak berapa suka kalo orang lain jaga zuriat dia.  Whatever it is, dia nak anak sentiasa ada di depan mata dia.  Cukup makan minum, cukup pakai dan cukup terjaga.

Since aku mengandung anak kedua iaitu Hanie, aku dah stop bekerja.  Memang fulltime aku rest kat rumah jer.  Sampai lar dah anak ketiga iaitu Humairah, semua anak-anak membesar di depan mata aku.  Anak-anak semua cukup hisap susu badan sampai umur 2 tahun setengah.  Menyaksikan sendiri saat anak-anak mula nak bertatih jalan, mula nak bercakap, mula nak menulis, mula nak tumbuh gigi dan sebagainya.  Itulah pengalaman yang tak boleh ditebus dengan harta dunia.

Dalam masa 9 tahun lebih aku menjadi fulltime housewife, apa yang orang lain kata dan merasai, tak sama dengan apa yang aku alami.


1)  Sunyi sebab takde kawan, kurang bersosial
- It's true sebab memang takde kawan dan kita kurang bersosial dengan kawan-kawan lain. But, it's not a big problem for me.  Kurang sikit aliran duit keluar bila tak pergi bersosial dengan kawan-kawan.  So, dari situ kita dah boleh berjimat.  I think my best friend yang tahu segala serba serbi, luar dan dalam tentang diri aku ialah my husband.  So, jadi lar our husband as our best friends.  My husband is my best listener and my bomoh.  Dia selalu tahu apa yang aku nak makan dan apa yang aku fikir dalam kepala.


2)  Tak tahu nak berbual dengan siapa?
- LOL...!!  Tak boleh ke kita berbual dengan anak?  Interaksi antara ibu dan anak adalah yang paling penting sekali untuk perkembangan komunikasi dan minda anak-anak kita.  This is also not a big problem for me.  Tak kan ko tak boleh berbual dengan laki ko?  Oh, dulu masa bercinta, ok jer berbual, bergayut kat handphone.  Tak kan dah kahwin tak tahu nak berbual apa kat suami?  Oh, I got it!  Berbual dengan suami tak sama dengan berbual a.k.a bergossip dengan kawan-kawan kat office.  Ok lar kalo macam tu...aku jadi fulltime housewife, takde kawan, so kurang sikit dosa aku bergossip, mengumpat kawan-kawan yang lain, betul tak?


3)  Everyday non stop buat kerja-kerja rumah.
- Ini memang tak dapat nak dinafikan.  Alah bisa, tegal biasa.  Dah menjadi rutin harian kan.  Kalo bijak, buat lar jadual harian for housework duties.  Kalo tak bijak, memang sepanjang masa lar ko asyik nak komplen jer.  Apa guna kalo ada smartphone canggih kalo setakat tau buka facebook, twitter, instagram, whatsapp, telegram, dan games jer.  Download lar kat apps house chores timetables ke atau banyak lagi apps yang berguna untuk kegunaan harian kita.  Bukan setakat kerja kat office jer kita kena bijak.  Kerja kat rumah pun kita kena jadi bijak juga untuk agih-agihkan yang mana satu nak kena buat dulu.  Dan yang paling penting, buka lagu kpop kuat-kuat, sambil ko mengemas, sambil tu ko bergimrama sekali dengan anak.  Pendek kata, just enjoy it do the housework!


4)  Everyday ngadap muka anak.  24 jam anak asyik nak melekat jer.
- Abis nak ngadap muka siapa lagi kalo tak muka anak.  Itu pun nak stress ker?  Anak still kecik lagi, of course lar 24 jam asyik nak melekat jer.  Esok anak dah besar karang, sure dah tak melekat lagi.  Time tu lar baru nak sibuk cari anak, cakap anak dah tak sayang kat ibu bila anak dah pandai bawa diri.  Time anak nak melekat 24 jam, time ini lar kita curahkan sebanyak-banyaknya kasih sayang pada dia.  Ingat...anak itu rezeki Allah untuk kita.


5)  Takde cuti sakit or cuti rehat.
-  Siapa kata?  Kalo dah jatuh sakit, rehat jer lar puas-puas kat rumah.  Tapi kalo risau sebab takde siapa nak tengokkan anak, nak uruskan makan minum semua, time ni lar kita minta tolong dengan si suami.  Kadang-kadang, sakit ni tak boleh nak ikutkan sangat mengelepek jer.  Kita kena kuat semangat kalo nak sihat semula.  Anggaplah sakit tu sebagai penghapus dosa-dosa kecil dan bukannya bencana.


6)  Bosan sebab hari-hari buat rutin yang sama.
- Macam aku katakan tadi.  Kalo tak bijak memang lar sepanjang masa asyik nak komplen itu ini.  Cuba kalo anda jadi bijak, sure rutin harian anda tak kan bosan dan buat kerja yang sama tiap-tiap hari.  Pelbagaikan rutin harian anda.  Buat kek ke, biskut ke, cuba pelbagai resepi, tanam pokok ke dan buat benda-benda yang kreatif.  Like always our moms did, isn't it?  Macam aku lar kan, memang tak pernah bosan sebab ada jer benda kreatif nak buat like sewing and dyi ing.  Sometimes, we spend our time for midnight movie bila cuti sekolah.  Of course korean drama, korean variety shows and movies memang peneman setia aku sementelah penat buat kerja rumah seharian.


7) Dipandang rendah orang lain
- Biarlah dipandang rendah orang lain, asalkan dipandang tinggi di sisi Allah.  Segala amalan kita bukan lar diaudit oleh manusia yang berkerjaya tinggi.  Tetapi Allah swt.  Ingat tu...


8) Tak dapat nak melawa.
- LOL...!!  Melawa untuk suami atau orang lain?  Of course pergi kerja mesti nak melawa, makeup cantik-cantik.  Tapi itu semua untuk siapa?  For self confident?  Hahaha....apa, kat rumah takde self confident ke untuk melawa?  Padahal yang paling afdal sekali ialah kita melawa untuk suami jer bila di dalam rumah.  Zaman sekarang dah nak kiamat, semua dah terbalik.  Pergi kerja sikit nyer melawa, balik rumah, depan suami sikit nyer selekeh.  Macam mana suami tak stress tengok bini dia selekeh kat rumah.  Kita pun stress bila suami pandang kita sebelah mata jer!


9) Takde gaji
- Ini terpulang pada kemampuan suami anda.  Jika suami anda tidak mampu, jangan dipaksa untuk mengadakan sesuatu yang tidak ada.  Di sini lar bermulanya faktor tolak ansur dan persefahaman memainkan peranan yang penting.  Beri peluang pada suami anda untuk mengukuhkan kerjayanya.  Jangan putus asa bagi sokongan yang tidak berbelah bagi kepada suami anda.  Jangan mengherdik dan merendah-rendahkan kemampuan suami anda apabila tidak berupaya untuk memberi gaji beribu seperti yang anda dapat semasa bekerja dulu.  Ingat, rezeki tu Allah yang bagi.  Akan ada sentiasa rezeki yang luas untuk wanita bila mana mereka ikhlas dan berkorban untuk menjaga rumahtangganya, suami dan anak-anaknya.  Alhamdullilah, suami aku tiap-tiap hari bagi duit nafkah.  Semuanya aku simpan dengan cermat.  Beli benda-benda yang penting dan aku tak suka membazir tak tentu hala.  The important is, I don't have a credit card for my personal use!

10) School holidays!
- Kalo korang ada anak yang dah sekolah, korang akan faham apa maksud aku di atas.  Tapi kalo ada anak yang belum sekolah lagi, memang lagi best, hari-hari holidays, boleh suka suki berjalan ke sana ke mari.  Itu yang kadang-kadang aku tak faham bila orang ada anak yang masih kecik lagi pun boleh cakap stress bila dok terperap kat rumah layan anak sepanjang hari.  Bila ko hantar kat babysitter, babysitter dera anak ko, tau pulak nak mengamuk.  Bila suruh jaga anak sendiri, ko pulak komplen stress.  

Bagi aku ada anak yang dah bersekolah, school holidays lar satu-satunya cuti rehat untuk aku.  Maklum lar...minggu sekolah kan kita nak kena rush hantar anak ke sekolah, siapkan breakfast and lunch untuk diaorang makan, siapkan baju sekolah, bekal dan macam-macam lagi lar.  So, bila start school holidays, aku boleh rehat sikit dari rushing sana sini dan buat kerja-kerja rumah yang lain pula.  Berbeza bagi wanita yang bekerja, cuti sekolah ke tak, diaorang tetap kena kerja melainkan depa terpaksa apply cuti or just cuti on public holidays jer.  Yang mana satu nampak stressful?


Finally...

If you can think positive, then you can be a positive!  Simple!
Just enjoy it be a housewife!










Thanks for reading this entry!


Thursday, 3 September 2015

Natural Home Medicines - Ubat Semulajadi di Rumah

Assalammualaikum...


Harap maaf sebab tak dapat nak update blog seperti dulu.  Kesibukkan yang melanda menyebabkan blog pun tergendala walaupun draf dah ada.  3 minggu lepas aku busy pantau untuk ujian setara sekolah rendah dan sekolah agama budak-budak ni.  Bulan ni agak relaks sikit sebab budak-budak ini akan dicutikan untuk exam UPSR, tak lama lepas tu ada cuti sekolah seminggu pulak.  Bagus...bulan ni banyak cuti-cuti.  Mak ko yang horee horee!

Dengan keadaan cuaca yang agak panas, hampir separuh tempat di Johor Bahru, mostly kat Pasir Gudang, Masai, Permas Jaya, Plentong sedang dicatu air 2 hari sekali.  SAJ Johor awal-awal dah edarkan jadual catuan air.  Bukan setakat loji air kat empangan tu, loji taik pun boleh kering air tau kalo dah setiap hari cuaca panas.  Nak buat macam mana...bersabar jer lar.  Setakat ini alhamdullilah...rumah aku ada 2 tong air secukupnya untuk disimpan.  Tapi kadang-kadang 2 tong ini tak luak pun airnya.  Biasa lar...rumah kedai 2 tingkat kan.  Atas bawah ada tangki air.  Tangki air atas dah abis guna, mandi kat bawah pula guna tangki air bawah.  Macam tu lar seterusnya sampai kena catu sehingga sebulan.  Ini telah mengajar aku untuk menghargai air selepas ini.  Tak lama lagi pun kita akan bersiap sedia dengan musim tengkujuh pulak.  So, hadapi lar hari-hari mendatang dengan tabah dan bersyukur selalu.  

Actually aku suka kumpul petua-petua macam ni.  Senang untuk dirujuk in future kan.  Lagipun nak save kat wall facebook aku pun leceh sebab bila dah banyak save macam-macam kat wall kita, nak scroll ke bawah tu, mak aihhh....bercintanya lahai!  So, jalan yang mudah ialah save kat blog.  Sambil tu kita boleh sharekan sekali dengan pembaca blog di sini.  That's it!  

Sambil-sambil cungkil gigi tu, jom lar baca petua-petua kat bawah ni yerk!  Mudah-mudahan dapat dipraktikkan sedikit demi sedikit.
























































credit to : www.imuslimshop.com


Selamat mencuba yerk!

Tak perlu nak makan ubat-ubatan lagi yang ada bahan kimia tu.  Gunakan ubat semulajadi jer.  Amalkan makan madu selalu yerk untuk kesihatan menyeluruh.  



Thanks for reading this entry!