Video Of The Month

Friday, 23 December 2016

Hari Anugerah Kecemerlangan 2016

Assalammualaikum...


Arghh...peduli apa aku kalo cerita ni dah basi?  Janji aku update entry dari tak update langsung kan!  Ini menunjukkan ingatan aku masih kuat lagi untuk mengingati memori penting yang telah berlaku sepanjang bulan November ini.  Nanti bulan Disember, up cerita bulan Disember plak!

Kejadian berlaku pada hari Ahad, 27 November 2016, bertempat di dewan sekolah anak aku.  Ketibaan para ibu bapa pada pukul 8.00 pagi.  Maka, berduyun lar kami lima beranak pepagi buta pergi ke sekolah yang jaraknya hanya di depan mata sahaja.  Walaupun restoran mamak 24 hours bersebelahan dengan kedai kami, tapi menu roti canai tidak memenuhi selera kami di pagi itu.  Maka, bersandwich telur lar kami pagi itu, hasil air tangan aku adalah lebih berkat, dengan sebotol besar air teh untuk dibawa ke sekolah, kot-kot tercekik makan sandwich telur aku kan...

Sesampai jer di dewan sekolah, kami tak lar poyo sangat nak dok depan-depan sangat semata-mata nak amik gambar or rakam video bila anak naik atas pentas untuk terima anugerah.  Agak-agak lar kan.  Disebabkan kami fikirkan, sambil dengar ceramah wakil PIBG, sambil tu nak ngap sandwich telur, so dok lar kat bahagian tengah-tengah dan tepi sekali supaya senang nak seludup keluar lepas anak dah terima anugerah nanti.

Alhamdulillah...Nur Farahanie berjaya mendapat tempat pertama di dalam kelasnya.  Exam setengah tahun dia dapat tempat kedua.  Result final exam baru-baru ni menunjukkan dia telah berjaya merampas takhta tempat pertama di dalam kelasnya.  Yang aku paling tak sangka ialah Bahasa Arab dia boleh dapat A.  OMG...ibu ko sendiri pun fail nak cakap Arab, inikan pula nak ajar anak  Bahasa Melayu penulisan dia pun dapat A dan banyak result subjek yang lain menunjukkan prestasi dia meningkat berbanding dengan result exam setengah tahun.  Ini membolehkan Hanie untuk melompat 3 kelas sebelumnya dan akan berpindah ke kelas terbaik atau kelas budak pandai katanya untuk tahun depan.  Sebelum ni Hanie kelas 3D, disebabkan result final exam dia baik, maka dia melompat 3 kelas sekaligus, so tahun depan dia akan masuk kelas 4A pulak.  Macam tu lar sistem merit sekolah anak-anak aku.  Ada yang naik kelas, ada yang kena turun kelas, ada juga yang stay di kelas yang sama.

Sebenarnya aku tak berapa suka sangat bila dapat tau Hanie masuk kelas paling pandai.  Sebab aku dah pernah merasakannya dulu.  Masa sekolah dulu, aku pernah masuk ke kelas paling pandai dan cabarannya memang tough dan persaingannya sangat sengit.  Bertabah lar Hanie, kena usaha lebih sikit untuk bersaing dengan budak-budak pandai ni.  Kalo for the next two years, Hanie terpaksa turun kelas pun takpe sebab ibu faham Hanie memang bersaing dengan budak-budak pandai.  Kalo boleh, ibu nak Hanie maintain jer, masuk kelas B pun takpe.  Ni dah termasuk kelas A, nak buat macam mane kan, cikgu yang buat keputusan.  Terima aje lar.  Tapi kalo dia maintain dok dalam kelas A sampai tahun 6, alhamdulillah...itu rezeki dia lar.

Muhammad Adam Izz, anak bujang sulung aku sorang ni.  Takde lar aku nak pinggirkan dia macam tu jer meskipun dia tak berjaya untuk terima anugerah cemerlang macam adik dia.  Pada aku, kesimpulan yang dapat aku ringkaskan ialah, keseluruhan prestasi dia dalam final exam meningkat sikit berbanding exam setengah tahun.  Kalo tak, mana mungkin Adam Izz akan naik kelas untuk tahun depan kan.  Adam Izz berjaya mendapat tempat ke-6 di dalam kelasnya.  Biasanya, Adam Izz ni bila dapat nombor dalam kelasnya, selalunya cuma berlegar-legar dalam top 10 jer.  Sebelum ni Adam Izz dalam kelas 5C, so tahun depan dia naik kelas lagi ke 6B pulak.  Ok lar tu, dia maintain sepanjang tahun naik kelas satu persatu.  Tak macam adik dia, Hanie, lompat 3 kelas sekaligus.

Secara ringkasnya, percapaian anak-anak aku untuk final exam kali ini memang sangat memberangsangkan.  Sama ada sekolah rendah mahu pun sekolah agama.  Hati ibu mana yang tak gembira kan?  Bersyukur sesangat.  Disebabkan percapaian cemerlang mereka dalam final exam, dapatlah memasing hadiah yang setimpal meskipun diaorang tak meminta pun apa yang mereka nak.  Ibu tak pernah tekankan untuk dapat keputusan yang terbaik, tapi ibu selalu tekankan suruh buat yang terbaik, usaha dan tawakal pada Allah.  Bukan untuk sesiapapun, untuk diri sendiri.  Apa yang cikgu ajar kat sekolah, asalkan korang faham dan ilmu tu sampai ke kepala otak korang, itu pun dah cukup memadahi.



Image may contain: one or more people and indoor
Tema color majlis anugerah cemerlang ni ialah merah putih.  Apsal macam umno sangat ni?  Hahaha...


Image may contain: 2 people, selfie and closeup
Tu diaa....muka fresh kitaorang pepagi buta dah terpacak kat sekolah ni.  Mesyuarat PIBG pun aku malas nak pergi.  


Laki aku suh amik gambar Hanie bila naik atas pentas nanti, takpe kita tangkap video jer terus.  Boleh simpan untuk dijadikan kenangan.  Tahniah Nur Farahanie binti Mohd Helmy kerana berjaya mendapat tempat pertama dalam kelas tahun 3.  Apalah sebut nama laki aku pun salah, ke cikgu tu sebut nama laki aku dalam bahasa baku?  Erkk...takpe lar yang penting omak apak ko berasa bangga dengan percapaian anak-anak.  


Masih jauh lagi perjalanan anak-anakku untuk menjadi seorang yang berilmu.  Mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan adalah satu bonus.  Apa yang penting ialah bagaimanakah sahsiah dan kecenderongan kamu di masa hadapan nanti.  Terlalu banyak cabaran dan liku-liku hidup yang akan kamu tempuhi sebelum menjadi seorang yang berjaya.  Ibu doakan agar anak-anak ibu menjadi seorang yang berguna, berilmu dan beramal.  Jangan lupa agama dan akar umbi kita walau di mana sahaja kita berada dan berpijak.



Thanks for reading this entry!



Friday, 9 December 2016

Happy Birthday To Me, My Husband and Hanie!

Assalammualaikum...


Sementara tengah ada mood nak update blog ni, kita kasi up semua sekali yer!

Haah...amik ko!  Bulan November ni memang 3 orang sekaligus sambut birthday.  My laki sambut dulu pada 11hb November.  Takde buat celebration pun, hanya pergi makan-makan jer.  My treats.  Pergi lar terjah ke tempat makanan favourite dia.  Hadiah?  My laki cakap nanti dia claim sebab sekarang ni pun dia tak tahu apa dia nak. Selang 5 hari, birthday aku pula yang jatuh pada 16hb November.  Cantik giler date birthday aku kali ni.  161116.  Birthday aku jatuh pada hari Rabu, iaitu pada hari budak-budak sekolah.  So, tak sempat nak celebrate or makan-makan kat luar pun.  Aku pun tak kisah sangat, takde nak kecik hati pun.  Penat lagi ada ar sebab uruskan budak-budak sekolah kan.  Tapi my laki sempat lar order kek untuk isteri tersayang.  Auuww...that's so sweet!


First time order dengan homemade bakers.  Selalu beli kek kat kedai bakery jer.  Kita kasi try order 1 kg dulu.  Comel lotek jer kek ni tapi rasanya memang sedap bangat!  Red velvet cream cheese.  


Anak-anak pun suka makan.  Berebut-berebut hah depa makan nak kasi abis nyer pasal.  Eh..eh...ni kek ibu tau!  Adik ipar aku pun cakap kek ni sedap giler, tak puas makan, kasi kecik sangat.  Abis...dah order 1 kg kek kan, what do you expect?  Takut order besar-besar kang tak sedap plak!


Pergh, memang tak larat ar kalo nak buat sampai 3 kali birthday celebration!  Kalau ada duit berkepuk-kepuk simpan dalam locker ke dalam gerobok tv tu takpe lar gak!  So, kita buat 1 birthday celebration dan included kan semua sekaligus!  Aku dan my laki dah tua-tua ni dah tak kisah sangat dengan birthday celebration ni, kita kasi anak-anak pula yang merasa seronok bila hari jadi mereka disambut meriah.

Alhamdullilah, syukur ke hadrat Illahi kerana Allah masih panjangkan umurku dan melimpahkan rezeki dan nikmat kurniaaNya.  Rezeki tu bukan setakat datang dari business jer, malah rezeki hidup dalam keluarga yang bahagia, rezeki kesihatan, rezeki di kelilingi dengan orang-orang yang baik, dan bermacam-macam lagi rezeki yang Allah berikan kepadaku selama 34 tahun ini.  Age is just a number.  Aku sangat-sangat bersyukur dengan apa yang ada dan aku rasa tak perlu menunjuk-nunjukkan dengan apa yang aku ada.

Pada 24hb November yang lalu, jatuh pada hari Khamis, hari terakhir persekolahan untuk tahun ni, adalah hari jadi anak perempuan ku yang kedua iaitu Nur Farahanie yang ke 9 tahun.  Eh, anak-anak aku still sekolah sampai hari terakhir persekolahan tau, takde nak ponteng-ponteng nyer, walaupun aku tau kat sekolah bila nak hujung-hujung cuti ni memang tak belajar langsung kan but just enjoy with your friends for the last day school of this year.  Tahun depan dah bertukar kelas, dah tak dapat bertemu lagi dengan kawan-kawan lama kan.

So, last day of school tu kan, orang yang paling gembira sekali ialah tak lain tak bukan, of course lar aku!  Ni lar bestnya jadi housewife cum businesswoman ni.  Boleh lepak-lepak dengan anak-anak dan my laki, boleh keluar makan sesuka hati setiap masa, setiap hari.  Kitaorang memang takde estimated time macam family lain which is hanya hujung minggu jer dapat keluar dan lepak bersama.  Cuti sekolah hujung tahun ni memang masa untuk aku berehat, layan korean drama or korean awards, layan midnight movies with the family, kemas rumah dan buat kerja-kerja yang tertangguh.

Aktiviti pertama selepas abis persekolahan pada hari Khamis itu ialah menyambut hari jadi Hanie bersama family mertua aku dan adik ipar.  Family mertua aku tak ramai pun, plus dengan family aku cuma 10 orang jer.  So, my laki dan aku memang dah lama merancang untuk meraikan hari jadi Hanie di restoran shell out.  Niat di hati untuk berkongsi rezeki yang ada.  Jangan kedekut.  Allah akan meluaskan lagi pintu rezeki untuk kita.  Insha Allah.


Hadiah Hanie yang sudah siap dibungkus.  Bukan Hanie jer yang dapat hadiah ni, malah Adam Izz dan Humairah juga dapat hadiah sempena kejayaan mereka dalam final exam yang lepas.  Tapi Hanie lar yang dapat hadiah paling mahal sekali, mencecah ratusan ringgit, ikhlas pemberian dari ayah dia.  Tu pun sempena Hanie berjaya mendapat tempat pertama dalam final exam baru-baru ni.  Next entry nanti akan aku ceritakan yer.



Masa ni kitaorang tengah tunggu atuk dan nenek (family mertua aku) sampai.  Dah booking awal-awal meja, kalo tak booking, memang penuh table orang datang makan.  Maklum lar malam hujung minggu kan.  Makanan pun dah order siap-siap.  Tinggal tunggu nak hidang jer bila diaorang sampai nanti.



Kitaorang order siakap goreng tepung 3 ekor.  Shellout 3 perasa iaitu sambal, blackpepper dan kari cheese.  Portionnya besar gak.  Tapi harap maaflah just shellout seafood jer, takde sayur brokoli or jagung.  Kalo ada tu memang aku kongkang jagung jer.  Restoran shellout ni bayarannya tak ikut kepala ko.  Selalunya shellout ni kan ikut 1 kepala dalam RM20 ke atas ni.  Tak..tak..nope, nehi kabenehi.  Restoran ni harganya mengikut menu.  Free nasi putih.  Berapa koyan ko nak makan nasi putih pun makan lar sepuas hati ko!



Ni set menu nyer. Kami amik set 50 kombo. Dapat lar shellout 3 perasa iaitu blackpepper, sambal dan kari cheese.  Lepas tu add menu yang lain pulak, order siakap goreng tepung 3 ekor, besar-besar ikan siakapnyer.  Ikan siakap ni harganya ikut menu dan tak mengikut harga berapa kilogram ikan ko. Kalo nasib ko baik, dapat lar ikan siakap besar. Lepas tu kitaorang order satay lagi 50 cucuk.  Alhamdullilah...cukup lar untuk 10 orang makan. 



Portion nyer lebih kurang besar macam ni. Shellout ni perasa sambal.  Sedap sambalnyer, manis manis pedas gitu.



Yang ni pulak shellout perasa kari cheese.  Pun sedap gak.  Sesuai untuk budak-budak yang tak sukakan pedas.  At last sekali shellout perasa blackpepper.  So, cuba korang bayangkan lar, dengan portion besar macam ni, dengan ada 3 perasa, lepas tu dilambakkan kat atas meja korang macam gitu jer.  Tapi beralaskan plastik lar kan.  Memang banyak giler bila 3 combo ni dilambakkan kat atas meja.  Korang boleh makan seberapa banyak nasi putih yang ada dan korang boleh makan dan pilih perasa shellout mana yang korang suka.  Memang terbaik hanya di Bacang Corner.  Only on RM50.  Only in Pasir Gudang.



Selain daripada itu, korang boleh order delivery or take out shellout ni dengan hanya RM18.00 sahaja.  So, kalo malas nak masak, boleh order saja kat sini.  


Masa kitaorang booking table kat restoran ini, kitaorang dah bagitau awal kat owner ni, nak buat birthday celebration untuk anak.  So, dengan baik hatinya, owner restoran ni telah menghadiahkan seketul kek percuma untuk dipotong nanti.  Masa kitaorang pergi, pakej free cake masih ada lagi, after that, owner tu dah tak buat lagi pakej free cake ni.  Tapi korang still boleh buat birthday celebration kat sini dan akan dapat seketul kek dan beberapa biji belon dengan bayaran RM20 sahaja.  Pada aku still murah lagi tu.


Walaupun kek tak vogue tapi rasanya still sedap gak!  Rasanya macam fresh baru buat.  Pun comel lotek gak kek nyer!  Sukanyer Hanie bila satu family, atuk nenek, makcik pakcik datang untuk celebrate birthday dia.  Nampak tak belon kat belakang Hanie tu?


Gini lar rupa bentuk keknya sebelum dipotong.  Dapat free cake so what do you expect to wish want to more vogue cake?  Kek ni lebih kurang perisa lemon butter dan menggunakan fresh cream.  Just nice to me!


Alhamdullilah...memasing balik happy dengan perut buncit.  Hanie pun suka sebab dapat banyak hadiah kali ini. 

Ok, that's all celebration birthday for November!  Yang pasti, Hanie suka dengan hadiah yang ayahnya bagi, setanding dengan keputusan cemerlang Hanie dalam final exam baru-baru ini.  Lepas ni nak sambut birthday Adam Izz pulak on January nanti.  Budak tu hantu roti subway, dia kata nak sambut birthday kat subway.  Whoaa...banyak cantik muka ko!



Thanks for reading this entry!



Wednesday, 30 November 2016

Kemeriahan Majlis Perkahwinan Adik Ipar

Assalammualaikum...


Yesza....

Aku memang sengaja tak update blog pun.  Nak tengok korang rindu kat aku ke tak?  (Pfftt....)

Sebenarnya aku memang tunggu anak-anak aku abis final exam, baru lar aku berpeluang untuk update blog ni.  Yelar, orang kata masa untuk tumpukan pada anak-anak itu penting.  Yang paling last sekali baru abis exam ialah Adam Izz.  Dia final exam sekolah agama pada 7hb Nov tu hari.  Macam lambat sket kan tapi takpe lar lagipun end year cuti sekolah pun start pun nak dekat hujung bulan Nov, naik sekolah end month of December.  Macam sekejap jer cuti sekolah hujung tahun kali ni.  Takpe lar, dengar kata tahun depan banyak cuti, hahaha...kita wait and see jer lar.

So, bagi aku masa untuk update entry satu persatu, yang mana entry yang tak dapat nak keep up, aku keep up kan secepat mungkin dan seringkas mungkin.  Bukan malas nak update blog tapi banyak kerja lain nak kena buat selain nak update blog ni. Sebagai permulaan, aku updatekan entry pasal kemeriahan majlis perkahwinan adik ipar aku yang berlangsung pada 1hb Oktober yang lalu.  Lepas abis majlis perkahwinan ni, terus bersusun jadual exam budak2 sampai bulan November, so mak budak pun terpaksa included sekali untuk memastikan anak-anak faham apa yang cikgu ajarkan.

Majlis perkahwinan adik ipar aku ni, overall boleh dikatakan aku adalah orang yang amat penting menjalankan pelbagai peranan di sepanjang majlis ini.  Aku lar tukang buat handmade bunga pahar, tukang hias hantaran pihak laki dan pompuan, tukang hias doorgift untuk majlis pernikahan, tukang hias goodies untuk budak-budak, tukang jahit alas hantaran, tukang hias sirih junjung, tukang handle doorgift dan goodies, tukang jaga duit.  Maklum lar man power yang boleh dipercayai tak mencukupi, aku satu-satunya menantu sulung dalam keluarga mertua aku kan.  Doorgift masa majlis perkahwinan adik ipar termasuklah tapau nasi minyak, telur pindang, glassware, bunga pahar utk sanak sedara, goodies untuk budak-budak.


Tapak hantaran yang masih dalam pembikinan. Memang semuanya aku buat sendiri.  Jimat kos tapi ada lar upah untuk aku buat semua ini.  Sangat berbaloi.  So dari upah suruh orang buat sampai makan beribu-ribu, better biar aku yang tolong buatkan.

Final touch!  So bling-bling!  Ni hantaran pihak perempuan nak bagi kat pihak lelaki. Tema hantaran = dark masculin.  Hahaha...!!


Ni adalah sebahagian hantaran dari pihak pompuan.  Alas hantaran tu pun aku juga yang tolong jahitkan.  Bunga-bunga atas hantaran tu pun aku gak yang deko kan.



Sirih junjung tu mak sedara yang tolong buatkan.  Ringan sket beban aku nak suruh buat macam-macam kerja sebelum majlis pernikahan berlangsung.



Pihak laki bagi rantai emas kat pengantin perempuan maka dibalas pula dengan ketulan emas.  Aku dulu nyer hantaran siap bagi jongkong emas letak kat dulang hantaran tau.  Ok, aku tipu jer.  Aku nyer dulu dapat 1 set barang kemas - rantai, gelang dan cincin.  Rantai kaki jer takde.  Eh, ko dah kenapa?


Ni plak hantaran pihak laki nak bagi kat pompuan.  Pun aku juga yang dekokan.  Tema hantaran = butterfly in the garden.



Bowl untuk letak coklat. 


Full closeup hantaran pihak lelaki kepada pihak perempuan.  Overall handmade by me!  Termasuk sirih junjung tu sekali.  



Dah selamat pun diijabkabulkan dengan hanya sekali lafaz jer.  Bagai pinang dibelah dua.  Dua-dua berkulit hitam manis.  Selamat melayari bahtera perkahwinan, semoga kekal sepanjang hayat.  Apa lagi..sesi bergambar plak! 



Adengan pemberian duit mas kawin kepada pengantin perempuan.  Duit mas kawin pun digubah oleh aku juga.  Nampak tak betapa pentingnya peranan aku di sini?  Hahaha...



Oh, nampak indah berseri hantaran handmade ku bila letak di situ.  Hahaha...



Beginilah rupa pelamin kecik untuk bergambar selepas selesai diijabkabulkan nanti.  Majlis pernikahan diadakan di rumah dan pada keesokkan harinya pula baru diadakan majlis merai perkahwinan adik ipar aku.  So, korang nampak tak kepenatan berganda nyer kat situ?  Maunyer tak penat oiii.  Nasib majlis perkahwinan buat kat dewan, pakai katering, tak perlu sinsing lengan untuk basuh pinggan, cawan dan periuk.  Siap katering bagi lebihan nasi minyak dan lauk pauk lagi.  Bagus..bagus...tadi rasanya macam tak puas makan nasi minyak.



Doorgift untuk tetamu yang datang masa majlis pernikahan.  Yassin dan tasbih comel.  Tetamu yang datang pun cuma kaum kerabat pengantin lelaki, saudara mara, jiran-jiran terdekat dan kenalan rapat.  Dapat lar aku cilok untuk bahagian aku sekali. 



Sebelum tetamu belum nak ramai lagi, kita bergambar dulu kat atas pelamin.  Hanie sebenarnya pakai tudung tapi disebabkan masa tu cuaca terlampau panas sangat maka dia pun terpaksa buka tudung.  Air cond kat rumah mak aku tak payah nak cakap ar, 24 hours open jer.



Humairah dengan pokemon nyer.  Ntah saper punyer mainan pokemon dia jumpa.


Ni glassware yang akan diberikan kepada tetamu.  Ada tiga color rasanya iaitu purple, hijau dan peach.  Senang sikit sebab dah siap dalam kotak dengan reben sekali.


Sementara tunggu kedatangan rombongan pihak lelaki, kita amik gambar dulu!  Tema pakaian masa majlis dilangsungkan ialah western suit yer bukan western food.  Dapat lar ko merasakan gown kembang semangkuk.  Tapi adik ipar aku cakap, material kainnya punya lar panas tahap gaban.  Menitik-nitik peluh ke dalam.  Takpe lar sekali sekala kan nak cantik untuk seumur hidup, kena lar tahan sket.


Amik gambar dulu mak sebelum tetamu nak datang.  Ramai orang cakap muka mak mertua aku seiras dengan aku.  


Antara tetamu jemputan yang terawal sekali datang.  Bekas pekerja restoran mak mertua aku cum sekali bekas bibik aku sebab tolong jagakan Adam Izz dan Hanie masa aku bersalinkan Humairah.  Mula-mula depa malu nak amik gambar, tapi aku paksa gak.  Boleh dikatakan aku agak ramah sikit dengan pekerja-pekerja mak aku sebab aku bukan lar big bos pun, cuma menantu jer.  So, tak perlu lar nak berlagak diva sekalipun.


Bersama pekerja terkini mak mertua aku juga tulang belakang majlis perkahwinan ni.  Diaorang tolong siap sediakan laksa johor dan mee bandung, minuman air panas untuk tetamu jemputan.  Sebelum tetamu belum nak ramai lagi, kita pose dulu sebijik yer!  


Ya Humairah...ko memang ada challenge untuk masuk next top model.  Macam-macam pose pelik ko buat ekk.  Baju ni telah ditempah khas mengikut design yang aku reka sendiri.  Baju ni memang kembang semangkuk kat bahagian bawah tu, kalo ko berjalan maka beralun lar dengan cantik kain kembang semangkuk tu. No need too much details sebab printed fabrik tu sendiri yang menjadikannya lebih cantik.


Actually design ni inspired by Zuhair Murad.  Susah nak cari printed fabrik yang betul-betul berkenan.  Dan aku pun memang tak suka sangat printed fabrik kalo nak buat tempahan baju.  Lebih suka kepada plain fabrik.  So, terpaksa mencabarkan diri sendiri untuk mencari printed fabrik untuk majlis perkahwinan ni.  Memang kena lar color printed fabrik ni dengan kulit anak aku.  Hasilnya hangpa tengok lar sendiri.  


Keadaan dewan masa malam sebelum majlis perkahwinan esok pagi.  Bertungkus lumus mak andam nak siapkan stage pelamin.


Majlis perkahwinan adik ipar aku telah berlangsung di dewan serbaguna untuk keselesaan tetamu yang datang.  Nak buat kat hotel memang takde bajet lar.  Lagipun takde hotel besar yang berdekatan di Pasir Gudang ni.  So, mostly orang akan pilih dewan serbaguna atau balai raya untuk mengadakan kenduri majlis perkahwinan besar-besaran.  Suasana di dalam majlis perkahwinan adik ipar aku.  Masa ni pengantin belum datang lagi maa...


Sebahagian dari goodies pack untuk tetamu yang datang.  Dalam plastik colereng coklat tu sebenarnya tapau nasi minyak.  Seriously, nasi minyak yang tukang masak ni buat memang sedap giler.  Semuanya berasa masakannya.  So, bagi sesiapa yang rasa macam tak cukup lagi makan, kami sudah siap sediakan bungkusan tapau untuk anda makan lagi kat rumah!  Hahaha...!  Selain dari nasi minyak, ada juga laksa johor dan mee bandung, kuih muih, baulu gulung, kerepek untuk tetamu menjamu makanan yang ada.



Beg purple tu untuk vvip.  Ada tapau nasi minyak, goodies jajan, glassware dan telur pindang.



Yang terasing ni glassware untuk kawan-kawan biasa dan goodies jajan untuk budak-budak.  Rekaan goodies comel tu dicipta oleh aku.  Budak-budak kan suka colorful and beautiful.  Dalam goodies tu ada marshmallow panjang, jelly, biskut choc strawberry 4 keping dan colorful lollipop.


Aktiviti merebut kek kahwin after pengantin selamat merasmikannya.


Bunga pahar biru ni sebenarnya untuk diletakkan kat dalam dewan masa majlis merai perkahwinan nanti.  Homemade by me!  Ramai orang puji lawa dan bunganya kembang sepokok.  Aku start buat bunga pahar ni since bulan March lagi.  Anyone to order?


Close up lagi. On the way nak hantar pi rumah mak.  Handle with care kata ko!


Bunga pahar peach ni untuk diletakkan masa majlis pernikahan di rumah.



Pemilihan color bunga pahar dan reben decided by adik ipar aku. So, aku cuma follow jer instruction dia, kalo dia tak berkenan, itu masalah dia, bukan masalah aku.  Hahaha....


Finally...!!  Begini lar rupa stage pelamin di dewan.  Korang nampak tak bunga pahar biru aku molek jer dok kat tepi pelamin tu. 


Alhamdullilah, semuanya selamat dan berjalan lancar.  Aku kawin dengan abang dia since dia masih lagi bersekolah menengah lagi tau.  Sekarang umur dia dah cecah 26 or 27 tahun baru dapat bertemu jodoh yang sesuai.  Semoga kekal hingga ke akhir hayat.  Cepat-cepat sket buat baby tu, Cik Eryn tak sabar nak timang baby lagi.  Harapkan sendiri mengandung, rasanya macam dah tak larat lagi dah.  Tapi kalo dah rezeki Allah nak kasi, jangan tolak.



Thanks for reading this entry!




Friday, 2 September 2016

Sekilas Ramadan dan Syawal 2016



Assalammualaikum....


Ramadan aku pada tahun ini telah mencatat rekod bahawa hanya sekali jer aku menjejakkan kaki ke bazar ramadan.

Hari-hari seterusnya kebanyakkannya aku masak sendiri dan ada juga aku berbuka puasa makan di luar.  Tahun ni juga bazar ramadan kat tempat aku tak berapa meriah dan tak banyak penjual makanan yang jual makanan.  Masuk pertengahan Ramadan, lagi lar makin sikit orang yang menjual.  Maybe tak balik modal kot.  Macam-macam kes aku baca kat Facebook bila pembeli terpaksa membeli makanan kat bazar ramadan.  Ada yang dah basi, dah berulat, makanan recycle balik, kedekut inti, sesuka hati naikkan harga makanan dan macam-macam lagi lar.  Aku dah agak dah perkara ni memang akan terjadi.  Dari aku beli makanan kat bazar ramadan, better aku pergi makan luar terus kat restoran.  Bukan tak nak support.  Kalo penjual masak makanan dengan ikhlas, maka ikhlas kami nak membeli.  Ni tidak, kebanyakkannya semuanya macam nak amik untung jer.  Masa awal dan pertengahan Ramadan, mostly aku masak  sendiri menu berbuka puasa.  Dari menu utama hingga lar buat kuih sendiri tau.  Letih juga tapi puas hati sebab anak-anak dan laki makan dengan penuh selera.  Selalunya aku selang seli kan menu berbuka puasa macam hari ni makan nasi berlauk, esok makan mee pulak tak kira lar mee bandung ke mee rebus ke spaghetti ke mee goreng ke.  Bila nak dekat penghujung Ramadan, lebih kurang lagi seminggu nak raya, time tu lar mood malas memasak pun dah mula nak tempias.  Masa penghujung Ramadan tu kan time tu lar nak pikir nak kemas rumah, nak kemas baju raya, malam-malam nak shopping raya lar, macam-macam preparation raya nak buat.



Anak-anak request nak makan sushi bila nak buka puasa nanti.  Baiklah...terus omak ko buat sushi sebesen ni hah.  Ni antara menu berbuka puasa kitaorang di bulan Ramadan.  Kadang-kadang makan mee dah jemu, makan nasi pun dah jemu, so apalagi kita buat western, italian and japanese pulak.  Buka puasa makan chicken chop, fish and chip, spaghetti bolognese, makacaroni baked cheese, dan sushi.  Yeay...aku dah pandai salut fish and chip!  Kuah black pepper pun bukan kemain laki aku dan anak-anak puji.  Lepas ni berkeping-keping lar omak ko salut fish and chip nanti.


Ni pun antara menu berbuka puasa kitaorang.  Dah jemu makan nasi dan mee, kita pergi ke menu Arabian pulak!  Tortilla dengan daging cincang masak tomato with shitake mushrooms.


Roti jala tempah kat orang.  Malas aku nak kirai roti jala, so aku buat kuah kari ayam jer lepas tu roti jalanya aku tempah kat orang.  Sekilo RM15. Banyak gak dapat roti jala kalo tempah sekilo jer.  Laki aku dan anak-anak memang menggila makan roti jala ni.  Masa aku tempah roti jala ni dah nak penghujung Ramadan.  Malas nak masak kan, excited nak shopping jer kerjanya...


Tahun ni macam tahun-tahun lepas juga, aku dah siapkan awal-awal persiapan raya untuk family.  Dan tahun ni juga, aku berjaya grab beberapa pasang baju kurung dan baju melayu ready to wear untuk budak-budak dengan harga yang tak masuk dek akal!  Beli kain pasang, upah tailor buat baju pun tak kan dapat dengan harga hanya RM30 dan RM15 untuk sepasang baju kurung dan baju melayu.  Dan yang paling murah sekali yang aku dapat grab ialah dengan harga RM5.00 untuk sepasang baju kurung budak.  Terkejut bukan?  Aku pun terkejut gak!  Boleh lar buat sampai raya haji or raya tahun depan kan.  Sengaja aku beli baju saiz 2 kali ganda dari saiz badan diaorang.  Anak-anak aku ni tak gumok tapi cepat nor tinggi menunjang!

Sekarang ini aku dah learn from the mistake.  Aku tak nak lagi mementingkan design trend terkini untuk baju kurung budak sebab kalo kita design yang cantik-cantik pun, yang style paling bergaya pun, balik kampung totap berlendir, berlengas dengan peluh, masuk dalam kereta, tak tahan terus buka baju, nak keringkan peluh kat badan katanya, tudung hanie semua lari 360 darjah, maira jadi tantrum mengamuk tak nak pakai baju yang sama sebab tak selesa.  Ni semua gara-gara sebab nak tengok anak-anak kita nampak cantik ler ni di pagi raya.  Mak yang melebih-lebih, anak pula yang menjadi mangsa.  So, tahun ni aku plan nak carikan baju kurung/baju melayu yang selesa, kain tak panas, design tak melebih-lebih, yang takde beads, lace dan sulaman sebab benda tu lar yang menjadikan budak rasa tak selesa, rasa tajam-tajam kat badan kan.  Kain chiffon nipis-nipis, yang tak berkualiti pun takpe, janji budak yang pakai rasa selesa.




Ingatkan sempat jahit kain batik belah tepi untuk budak-budak bulan puasa ni tapi rupanya tak sempat plak!  Takpe lar tahun depan jer lar pakai.  Lagipun ni bukan baju raya first choice, ni baju raya another choice...hahaha.  Baju kebaya ni beli asing takde kain, so terpaksa lar beli kain batik lain untuk dipadankan dengan baju kebaya labuh ni.  Tak silap aku baju kebaya yang ready to wear ni harganya cuma RM10.00 manakala kain batik yang belum dijahit tu harganya RM18.00 sepasang. Ni baju kebaya Hanie, yang Maira punya dia tak nak pakai pulak sebab tak selesa ada tajam-tajam kat leher.  Dah terpaksa buat baju lain lar untuk dia.



Ni baju Humairah.  Yang pink tu harganya RM15.00, ada lace dan beads sikit dan baju yang dark purple tu ialah baju cotton kurung biasa, harganya cuma RM5.00 jer.  Walaupun RM5.00 tapi kain tak panas dan sejuk dipakai.  Ni pun baju raya another choice.



Baju raya another choice lagi.  Baju bersulam bunga.  Aku minat color light blue tapi takde saiz untuk Humairah, cuma ada saiz Hanie jer.  Dah terpaksa beli color lain pulak.  Ok lar color light green, kalo bebudak ni pakai, naik gak skin color diaorang.  Harga untuk 2 pasang cuma RM60.00 jer.  RM30.00 untuk sepasang.  Murah giler kan?  That's why aku cepat-cepat grab baju ni.  Tempah baju kat tailor pun takkan dapat harga RM30.00 sepasang.



Ni lar baju raya Humairah first choice!  Baju dari Gene Martino yang dibeli dengan harga diskaun, RM30.00 sahaja!  Dokoh patch tu aku iron sendiri.  Baru lar naik seri baju ni.



Masa ni Humairah ada sambutan hari raya kat tadika dia.  Kain A line lagi ko!  Memang cantik sangat design baju ni.  Aku suka brand Gene Martino sebab jahitannya sangat kemas.



Ni baju raya another choice Hanie.  Mula-mula ada bunga kecik tak lawa kat tengah-tengah tu, aku buang dan aku ironkan dokoh patch gold kat baju ni.  Baru lar nampak macam pakai brooch dokoh kat tengah-tengah tu.  Tampal 2 jer dokoh sebab kalo tampal 3 dokoh nampak macam crowded plak.  Lagipun kalo pakai tudung sure tak nampak dokoh yang paling atas tu kan.  Bijak tak aku?



Persiapan menu lauk pauk raya tahun ni pun macam tahun-tahun lepas gak, memang aku akan sentiasa masak menu kegemaran keluarga aku.  Omak mertua aku selalu masak lauk pauk raya yang pedas macam ayam merah, sambal sotong, serunding dan rendang daging, so lauk pauk yang tak pedas takde untuk budak-budak.  Kebiasaannya, lauk pauk raya yang aku masak tiap-tiap tahun ialah ayam kicap, sambal goreng johor, kuah lodeh.  Pak dan mak mertua aku suka bangat kuah lodeh dan sambal goreng johor aku, hangpa tau!  Teringin juga nak buat sambal goreng paru tapi laki aku tak makan organ dalaman binatang ni.  Aku dan mak mertua jer yang makan.  Lain kali tahun depan nak buat asing sambal goreng paru dan johor.  Pak mertua aku rajin beli lemang kat tepi jalan.  Nak buat lemang sendiri memang tak ler sebab saper yang larat nak ngadap asap kat muka, nak jaga api lagi untuk bakar lemang tu.

So, aku telah mengambil langkah bijak iaitu dengan memasak lemang segera untuk juadah di pagi raya.  Hahaha....gerenti bersih, halal dan tiada katak atau apa-apa menu tambahan di dalamnya.



Rasanya pun berlemak juga sebab dah siap santan or krimer kat dalam bungkusan tu.  Tinggal nak masak jer.  Dah nama pun segera kan.  Tak payah nak susah nak takik buluh dengan parang.  Ni tinggal potong dan ngap jer masuk dalam mulut.


Begini lar rupanya bila dah siap.  Ketupat mini segera pun aku dah siap masak, walaupun omak mertua aku pun ada masak ketupat mini tapi percaya lar bila sumo ni bawak balik ke kampung, memang tak cukup.  Apa taknya, raya pertama dah sumbat sampai 4 kali, pagi tengahari petang dan malam.  Asik nak melantak jer.  Tu belum masuk lagi kalo ada sedara mara datang raya kat kampung, depa pun nak melantak gak ketupat.  So, memang aku kena bawak extra ketupat mini yang dah masak.  Ketupat palas segera aku pun ada sediakan juga.  Laki aku dan pak mertua memang minat ketupat palas.  Nak buat memang tak tau lar.  Tapi tahun ni memang takde rezeki nak makan ketupat daun.  Pak mertua aku pun tak sempat buat, apatah lagi aku ni yang tak reti nak menganyam ketupat.  Aku tau mengetatkan kelongsong ketupat jer.  Tapi aku berazam tahun depan nak belajar buat ketupat, tak kira lar ribut taufan datang melanda sekalipun. 


Tahun ni planning raya ada tukar sikit.  Kalo tahun lepas, aku tak tido kat kampung.  Pergi beraya kat kampung lepas tu balik hari jer. Dari pagi pergi beraya kat kampung, sampai kat rumah aku pun dah lewat malam.  Memang penat giler!

Penat tapi kena redha jer lar sebab setahun sekali kan.

So, tahun ni kami balik ke kampung malam raya dan tido 1 hari jer kat kampung, lepas tu balik ke rumah aku pada malam raya pertama.  Last minute nyer planning.  Hahaha...kejap jer kan tido kat kampung.  Bawak baju berkati-kati.  Ni semua gara-gara bahangnya dok kat kampung.

Sabor jer lar, setahun sekali kan.



Balik kampung pada malam raya.  Trafik berjalan lancar, takde jem langsung.  Maybe sebab orang dah balik kampung awal kot.  Aku suka balik malam sebab sejuk sikit.  Last day puasa tu hari, masya Allah panasnya hari, sampai anak-anak aku pun dok cakap haus.  Nak balik petang raya pun tak jadi sebab cuaca terlampau panas.  Bila masuk jer azan magrib, laki aku dan budak-budak terpa dulu air sejuk 1 jag, lepas tu baru lar makan sikit.  Ni pun aku gerak balik ke kampung lebih kurang pukul 9 malam.  Tak lama pun, perjalanan balik ke kampung amik masa lebih kurang dalam 2 jam jer.  Masuk tol, sampai kat area kampung, whoaa....seronok sangat tengok kampung-kampung still lagi pasang pelita dan budak-budak main mercun dum dam dum dam.  Baru lar terasa kemeriahan raya.


Kitaorang sampai ke kampung lebih kurang pukul 11 mlm.  Nasib baik lar moyang, atok dan nenek belum tido lagi.  Budak-budak ni sampai jer kat kampung terus main bunga api yang atok beli.  Mau tak terang biji mata memasing sebab sumo dah berdengkur kat dalam kereta tadi.  Aku dan laki jer terkebil-kebil tahan ngantuk dari siang tadi.  Tepat pukul 1 pagi, semua kena perembat suruh masuk tido sebab esok nak bangun awal sembahyang raya.  Tapi malam raya tu memang serius lar, tak boleh nak tido sebab kepanasan.  Kipas dah pasang 3 jenis pun tetap terasa bahangnya.  Terasa macam nak tido berkemban jer.  Laki aku siap mandi malam dulu sebelum nak tido.  Dia kata nak sejukkan badan, nanti tak boleh nak tido kalo badan dah berpeluh.  Malam tu plak kan aku siap layan korean drama lagi yang aku tengah ketagih tengok sekarang.  Bila dah lewat malam sangat, bahang pun makin beransur, baru lar aku bleh tido.

Esoknya pagi raya, tertiba hujan turun dengan lebatnya diiringi dengan kilat berdentum.  Terasa sejuk sangat kat kampung.  Rasa macam nak sambung tido balik plak.  Tapi tak boleh sebab macam-macam benda nak buat pagi raya kan.  Gambar-gambar masa bersalaman di pagi raya, dapat duit raya, makan-makan lauk pauk raya semua tak sempat nak amik sebab gajet hp sumo simpan letak ke tepi.  Kitaorang lebih utamakan untuk mengeratkan silaratuhrahim sesama keluarga.  Oh, ya...anak-anak aku iaitu Adam Izz, Farahanie dan Farah Humairah, kalo belah family laki aku adalah merupakan cucu-cucu sulung omak dan pak mertua aku.  Takde cucu-cucu ni, tak meriah raya omak dan pak mertua aku.  Adam Izz still cucu lelaki kesayangan pak mertua aku dari dulu lagi sampai dia dah besar sekarang.  Risau pak mertua aku kalo dengar dia sakit demam ke pening kepala.  Nak tunggu makcik dia beranak cucu yang lain memang lambat ar sebab baru tahun ni nak kahwin kan.  Kalo belah family aku, memang dah berlambak cucu yang ada.  Disebabkan depa the only cucu yang ada, maka meriah lar depa dapat collection duit raya dari moyang, atok, nenek dan makcik depa.  Semua duit besor-besor, tapi yang besor tu awal-awal aku simpan dulu, kang takut tercicir plak.  So, yang simpan dalam beg duit raya depa sumo duit raya kecik-kecik jer.  Pun begitu, laki aku memang tiap-tiap tahun tak lupa nak bagi duit raya kat bini dia yang comel lotek ni.  Terima kasih bang.  Semoga sentiasa dilimpahi rezeki yang halal dunia dan akhirat.  Aamiin...



So, raya pertama kitaorang berdondon dengan color purple palettes.  Aku lebih suka sedondon begini dari sedondon 1 color jer.  Baru ler nampak lagi menarik.  Macam pasangan Awal, Scha dan anak dia kan, meskipun tak sedondon 1 color, tapi pandai depa match kan color ikut palette.  Aku berjaya membeli baju raya Adam, Hanie and Humairah, ready made dari Gene Martino dengan harga RM30 sepasang.  Syukurlah, rezeki korang dapat baju raya tahun ni.  Yang pakai tudung merah tu lar adik ipar aku yang bakal melangsungkan perkahwinan hujung bulan September nanti.  Sekarang ni aku tengah gear up buat gubahan untuk dia lar.  Macam-macam benda nak kena buat!  Yelar, aku the only one kakak ipar yang dia ada.  Yang  tudung kelabu tu ialah mak mertua aku.  Muka macam sama dengan aku kan?  Ramai orang ingat kitaorang anak beranak, padahal menantu.  The only one menantu selama 11 tahun tau.  Tak lama lagi omak nak terima menantu lelaki plak!


almost black color, blue color, color matching, color of hydrangea, color of jeans, color of purple orchids, color of violets, color solution for house:
Of course my favourite color is purple!


Oh, flawless nyer muka ko Humairah!  Tapi tak boleh nak lawan muka flawless ibu dengan eyebag sebab tak cukup tido layan korean drama semalaman.  Aku lebih suka pakai tudung bawal sebab nak serasikan dengan cuaca yang panas dan ketidakselesaan beraya kat kampung dalam keadaan bahang teramat sangat.


Raya kedua pula aku dah ada kat Pasir Gudang pasir berdengung.  So, kitaorang berdondon beraya pula dengan color hijau olive palette.  Raya kedua kitaorang just pergi beraya rumah saudara kat kawasan bandar jer.  Macam biasa...baju raya olive green Adam, Hanie and Humairah dari Gene Martino yang berjaya dibeli dengan harga RM30 sepasang.  Aku geram tengok design baju Hanie tu sebab cantik sangat dan bila dia pakai baju tu kan, memang naik skin tone color dia.  Nampak lar macam anak cina mana ntah pakai baju kurung.  Orang cina pun ingat dia macam anak cina.  Tudung dah hilang ntah ke mana sebab kepanasan. 


бледно-серый, оливковый, оттенки зеленого, палитра для зимы 2016, подбор цвета, салатовый, серо-зеленый, серый, тёмно-зелёный, цвет базилика, цвет зимнего тумана, цвет лайма, цвет листьев базилика.:  
Olive green color palettes.


Raya ketiga rasanya kitaorang tak kemana.  Just pergi shopping mall, top up barang dapur jer.  Raya keempat kitaorang dah buka cc.  Customer dah dok tanya, message kat hp, bila nak buka cc.  Buka jer terus menderu depa datang.  So, aku tak payah nak susah-susah lagi tukar duit baru kat bank.  Sebabnya ramai customer bayar pakai duit raya yang masih crispy lagi.  Macam biasa...aku tak pernah buat open house tiap-tiap kali raya, tapi aku selalu buat open cc.  So, aku terima 'duit raya' jer lar tiap-tiap hari.  Alhamdullilah....

Argh...kalo nak menjamu orang makan, tak semestinya nak kena tunggu raya jer baru nak buat open house.  Ada rezeki lebih, kita jamu jer, bagi-bagikan kat customer dengan makanan yang kita masak tanpa mengira hari tu hari raya ke tidak.  Betul ke bohong?  Hahaha....

Setakat itu ajer lar citer raya aku tahun ni.  Sorry lar yerk kalo terlambat upload.  Draft ni memang dah lama berabad kurun ada kat blog aku tapi tak sempat nak siapkan sebab kemaruk sangat tengok drama korean Park Shin Hye.  Walaupun drama tu dah abis, tapi feeling aku belum lagi abis.  Hahaha....!!


Selamat Hari Raya Aidiladha untuk semua pembaca blog dan juga silent readers (eh, pulak dah!)


Thanks for reading this entry!