Video Of The Month

Tuesday, 17 April 2012

How to Style Korean Fashion for Muslimah Style?

Assalammualaikum...


Secara umumnya kita tahu skarang korean fashion sedang meledak di negara kita, tapi..tapi...kalo kita tersalah matching kn korean fashion dgn gaya bertudung yg kita pakai kan, maka akan terjadi ler gaya seperti Lady Gaga, xpn maybe akan menyakitkn mata bg sesetengah pihak.

Bagi sesaper yg peminat fanatik korean drama mcm aku ni, kebanyakan korean fashion tak semuanya seksi, berpakaian ketat, berkain jarang.  Orang korean amat mementingkan gaya penampilan mereka malah colour pakaian yg hendak dipakai juga turut memainkan peranan yang penting.  Kalo korang teliti dgn betul2, ada juga korean fashion yg selesa dipakai, yang longgar, yang labuh hingga menutupi paras punggung juga sebenarnya bleh ditiru pakai bagi sesetengah wanita yang bertudung.  Actually, pemakaian legging adalah amat tidak menarik bagi aku.  Sebab apa?  Legging jika ditakrifkn ialah seluar dalam panjang wanita.  Memang kebanyakkan korean fashion byk memakai legging utk menyuaipadankan pakaian mereka.  Hah, part yg itu jgn ler korang ikut yerk!  Diharamkan okay...!! 

Tapi..tapi...kebanyakkan wanita zmn skrg lebih gemar memakai legging di khalayak ramai.  Malah ada gak yg bertudung, berpakaian labuh tapi bila tgk part seluar jer, apsal sendat semcm jer kak oii??  Rupanya kakak ni bertudung tp dia memakai legging.  Huh, jelek sungguh aku menengoknya!  Baik tak yah pkai tudung kak oii...!!!  Org2 mcm ni lar yg dinamakan 'mangsa korean fashion yg x betul'...nak tiru tapi tak kena dgn gayanya...kalo org pakai sendat, ko pn pkai sendat gak ker..walaupn ko dh tau yg ko tu bertudung?

Ok..ok..citer banyak pn tak guna lar, jom aku ajarkan serba sedikit cara untuk menggayakan Korean Fashion bagi yang bertudung.

 
LULUS!  Berlengan panjang, potongan longgar...tinggal lg nk sarung tudung jer!  

 
LULUS!  Pakaian longgar, seluar pn bkn jenis legging sbb kalo legging mesti nmpak bentuk kaki nyer kn?  Nmpk mcm jenis jeans atau kain cotton. Dikenakan pula dgn boot panjang ni, pergh...mmg trendy abis kn?  Aku mmg giler bangat dgn boot2 cam gini...biar tutup smua aurat, lebih afdal katanya..!! 


 
LULUS!  Uiikk, comey nyer style ni..!!  Nmpak kain jarang ker...mmm, kalo jarang pkai ler inner yg sama kaler dgn baju ni.  Tali pinggang tu sebgai aksesori tmbahan, bleh ditanggalkn utk efek yg longgar sket.  Cuba korg bayangkn kalo pkai tudung, x ker nmpak elegan jadi nyer...?? 



 
LULUS!  Ok, mesti sesetgh pihak kt luar sana tentu akan mengenakan inner black utk fashion style cam gini kan?  Sebenarnya inner x brapa elok dan kurang sesuai utk digayakan dgn jacket tanpa lengan ni sbb inner kain nyer terlalu nipis dan jarang, sbb tu fungsi inner tu dipakai adalah sebagai pakaian utk dalaman sahaja bkn utk luaran.  Kalo ada t-shirt berlengan panjang yg nmpk kusam dan kurang menarik sebenarnya bleh digayakan jacket tanpa lengan utk efek lebih trendy.  Btul tak..??  Dan jgn lupa sarung tudung skali iyer!  Model2 yg menggayakan korean style ni of course ler sumo tk pkai tudung kn...so, use our imagination kita utk menggayakan style ni dgn cara kita yg lbh sopan. 


 
LULUS!  Seriously...aku mmg nk cari kasut boot yg model ni pkai tp kasut boot yg biar brtutup sumo skali lar!  Look very chic is it..??


NO SE PORQUE PERO SIENTO QUE ME VAS A DECIR QUE NOS PARECEMOS JAJA


I love black and grey outfits with the beanie


Sweet look Korean Style Fashion ^.^ Love the color combinations!


Itsmestyle to look extra k-fashionista http://www.itsmestyle.com


Argh. I want this style of dress coat sooooooo much.


No.1 Korean Fashion - Fall Fashion


Teen fashion clothes combine. Love this! This style is sooo me. Please comment on my pin. I am trying to get a lot of likes, pins and comments on my pin :) thanks



Fuhh, actually byk lg korean fashion style yg korang bleh ikut tapi mestilah pandai menggayakannya dgn sopan, tidak terlalu ketat, tidak terlalu singkat, dan tidak terlalu jarang.  Bagi aku, ini adalah antara korean fashion style yg paling menarik.  Elakkan penggunaan legging utk menyuaipadankn fashion2 di atas.  Amat tidak sesuai sekali bagi yang bertudung yerk!  Pendek kata, anda bleh pikir sendiri sama ada fashion2 di atas adakah sesuai dgn style anda atau tidak.  Bagi yg ingin bergaya ala2 stylo tapi pada masa yg sama ingin menutup aurat gak, maybe anda bleh ikut tips2 yg tak sebrapa dari penulis blog yg ala2 korean nih... muahahahaha!!




Have a nice day...!!




2 comments:

Adelle Alexa said...

wah tipsnya keren ..saya suka..saya suka..
kalau ada tips yang lainnya bagi juga ya..
oya kalau untuk perkembangan fashion kaos kaki muslimah saat ini seperti apa ya..

lazu iana said...

thanks ya, isi artikelnya keren.
bisa bantu untuk menyelesaikan tugas saya..
oya Gan klo ada kesempatan silakan mampir ke lapak sy yang jualan kaos kaki wanita lucu berkualitas dan banyak pilihannya..
Trims :)