Video Of The Month

Saturday, 13 July 2013

My Favourite Design Baju Kurung 2013

Assalammualaikum...


Ada 3 selamat yang ingin saya ucapkan.  Selamat berpuasa, selamat bersahur dan selamat berbuka.

Tapi saya tak kan tanya soalan lazim yg selalu org soal seperti...

" Buka apa hari ni? "

" Sahur tadi makan apa? "
" Masak apa bila buka nanti? "

Walaupun hati saya meronta2 untuk menanya.  Muahahaha....


Ok lar, dah decide fashion baju kurung raya anda tahun ni?  Sekarang ni, lambakkan fashion baju kurung raya tahun ni banyak yang ada renda lace, berlabuci, beads, color two tone and color block.


Me?


Tak minat.  Sebab bila dah sorang pakai, nampak cantik, tentu yg lelain akan pakai jenis design baju yg sama gak!  


Baju kurung yang bercorak dan pelbagai color?  


Pun tak minat sangat.  Selalunya baju kurung yang bercorak ni mmg tak reti ler nak padankan tudung yg sama color dengan corak kain tersebut.  That's why I prefer baju kurung plain with different design.


Contoh?




Leuniey Natasha.  Gabungan peplum moden dari color block.  Nice..!!



Color merah dan hitam akan memberikan gaya kemewahan.



Tak ramai orang yg suka baju kurung polkadot.  Sesekali nak gaya retro apa salahnya kan.  Yg hujung skali tu baju kurung moden yg coraknya berjalur macam baju banduan.  Tapi kalo percikkan dgn kreativiti sikit maka dah tak nampak macam baju banduan kan.   


Luxe- Evelyn, By Nurita Harith Lebaran 2013. Modern kurung with lace on the blouse and sleeves.
Penggunaan lace pada baju ni memang sangat bijak.  Lain dari yang lain.  Yang selalu orang buat tu kan.  Letak lace kat bahagian pinggang, kat hujung tangan, kat hujung baju, kat hujung kain.  Tengok pattern macam gitu memang aku tak beli lar.


Jason Wu Resort '13Sesekali kita mencari kelainan sikit.  



Aire Barcelona.2015.
Simple.  Plain color.  Big ribbon.


Aurah Boutique Eid collection 2013 ladies Islam / muslim fashion hijabi
Cantik.  Guna fabrik sari India.


black with center detailing. interesting concept and very well made anarkali
Dress yang boleh diubah suaikan jadi jubah.


Abaya by Almotahajiba.Winter Collection 2013-2013.
Abaya.  


Beautiful modest A La Russe fashion winter 2013 collection | Mode-sty
Merahnya mak ngah!!  Lawa design lengan dia, tak ketat pun.  Takde lar nampak sangat bentuk muscle kat lengan.  Hahaha....


cultures and societies as the prestigious outlook on high fashion and elegance.  http://goo.gl/EvHT3u
Elegance.  I prefer this.  Tak ketat dan tak nampak bentuk badan.  Apa kejadah ko pakai tudung tapi pakai baju kurung ketat-ketat macam lepat pisang?  Come on lar!


Hijab Style by Muslima Wear  Summertime Collection 2013 www.muslimawear.com
I like kembang-kembang macam ni!


Andrew Gn Pre-Fall 2013 Collection
Korang tak payah lar buat pattern leher sampai ke lurah pulak yerk!  Pepandai ler korang tiru pattern ni untuk design jubah dress korang nanti.


Lakme fashion week 2013
Bosan dengan pattern baju kurung dan jubah?  Boleh aje gayakan dengan gabungan blazer dan dress.


Bareeze-Embroidered-Swiss-Lawn-Collection-2012 (5) - Google keresés
Kalo minat sangat dengan fabrik bercorak, buat jer lar pattern macam gini hah...


Eid2013 collection by Lulu Hadad design
Aku tak berapa berkenan dengan bahagian yang jarang di lengannya.  Apa-apa pun boleh design jubah dress ni masih boleh dirujuk lagi.


Boho Chic Clothing for fall 2013 | Issa Fall/Winter 2013 At London Fashion Week - A Bohemian Collection ...
Walaney....aku memang suka pattern lain dari yang lain ni.



Setakat sini sahaja yang dapat aku kongsikan bersama.  Ini semua adalah design yang aku rasa sangat menarik perhatian aku.  Harap maaf, aku tak berminat dengan design baju kurung dan jubah yang terdapat di pasaran sekarang.  Kalo dah sorang beli, semua akan beli pattern yang sama kan?  Cuma color jer lelain.  Adoiyai...!  Sehingga berjumpa lagi entry yang akan datang.  


Thanks for reading this entry!  




1 comment:

sarifuddin bahtiar said...

Kat mn NK dpt kan baju emeral green yang designed mcm dI atas sy cr x jumpa please email (sarifuddinbahtiar@gmail.com