Video Of The Month

Tuesday, 26 March 2013

Fashion Chapter 7 : Maxi Skirt. Are you ready for stylo, Ladies...!

Assalammualaikum...

Sebelum ini aku ada postkan entry mengenai maxi dress yang sesuai untuk digayakan oleh muslimah.  

Entry ini diwujudkan untuk mereka yang berminat dengan penggayaan maxi skirt tapi tidak tahu cara untuk mix and match blouse tops dengan maxi skirt.  Amat memeningkan, bukan?  Saya sendiri pun bukan lar peminat tegar gaya maxi skirt ni.  Kengkadang saya pun confius dan tidak tahu jenis  blouse top apakah yang sesuai untuk dipadankan dengan maxi skirt. Yang bercorak atau yang plain?  Jenis maxi skirt manakah pula yang sesuai untuk dipadankan dengan blouse plain atau bercorak?  Oh, fening lar..fening!  Nak senang pakai kain dalam jer lar!  Oh, cannot! Nak buang tebiat?!

Moral of story, kalo tak tau macam mane nak menggayakan maxi skirt, kena lar search dulu kat google.  So, tak salahkan kalo kita google gambar contoh2 penggayaan maxi skirt.  Sedikit sebyk, kita bleh ikut yg mana-mana bleh diterapkan kepada gaya muslimah.

So, tanpa membuang masa lagi, apa kata kita kupas persoalan ini sambil mengupas kulit bibir yg kering disebabkan cuaca yg terlampau panas skrg.



Oh, riding jacket!  Love this style...Cntik ar maxi skirt dia.  Simple jer!


Suka dgn jacket yg labuh sampai ke punggung.  Pergh, tak berat ke rantai tu, kak?


Simple tapi selesa.  Innocent giler muka dia kan?


Color block!  Padankan dgn purple jacket.  



Ni toksah nk kata ar, mmg fashionista nyer!



Mix and match.  Hopefully blouse tu bkn dari kain yg tebal.  Panas woo...!!  Kalo cuaca sejuk takpe ar gak!


Oh, manis dan sopan bila dikenakan dgn blouse yg labuh.  Hopefully tudung tu bleh dilabuhkan yer kak!



Oh, lovely!



Ni pun sweet jer...



Bila everything is plain, sesuai kalo dipadankan dengan tudung bercorak.  Baru ohsem!




Muslimah tapi sporty.


Kat sini ada mcm-mcm gaya yg korang bleh mix and match kan.  Korang bleh pkai baju belang2 dengan cardigan labuh.  Ataupun korang just wear simple blouse tu.



Ok, I will take noted this style!



White and blue or white and pink maroon.  



Comel nyer...



I like style no. 3.  Nampak macam selekeh jer depa pakai tapi dah nama pun celebrity, apa depa kisah kan...



Blouse denim.  Sesuai pkai denim ni kalo gi ke tempat yg berekon jer...



Perfect!  Blouse labuh.  Tudung pn labuh.  Mcm ni baru ler stylo...!!  Comey...comey!



Ohsem...



Boots oh boots.  Aku nak beli boots.  Simple kan style mcm ni.


Vintage style.



Aku baru teringat aku ada baju mcm ni.  Ooo...bleh pakai dgn maxi skirt ek!  Yezza...bleh torai nnti!



Colorful maxi skirt dipadankan dgn blouse biru.  Save color.



Try pakai tudung color maroon or green.  Ikut kaler corak kat maxi skirt tu.




Ok, lawa maxi skirt dia.  Lawa jacket itam dia.  Lawa boots dia.  Argghh...!!


I prefer style no. 3



I prefer style no. 1 and 2


Dengan inner color itam dipadankan dgn maxi skirt color grey.  Tak lupa jacket in grey color ditambah pula tudung in pink color, akan menaikkan lagi seri pemakai.





Oh, sangat hidup color blouse itu!  Sesuai kalo pakai tudung yg plain color hijau or pink.


Kalo kat Malaysia ni, mau nyer lebih dari RM100 kot baru bleh dpt satu set outfit ni...




Ok, that's all yang saya bleh sharing kan kat korang.  But remember, this entry is not based untuk berlagak atau apa-apa pun, it is just sharing my ideas.  Sometimes, kita pun teringin nak pakai maxi skirt cuma kita tak tau cara nak menggayakan.  Kita pun tak nak pakai maxi skirt tapi nmpak alur spender kita kan.  Org kata pakai ler dengan kain dalam utk mengurangkan kesan alur spender atau jika maxi skirt tu jenis kain yang jarang.  Tapi kalo bleh, jangan lar beli kain yang jarang dan ketat.  Elak-elak kan yerk!  Lagi bagus kalo maxi skirt dari kain denim.  Tebal, tak jarang dan tak melekap kat badan.  So, dengan adanya contoh2 model yg bergaya dgn maxi skirt, maka nyer makin bertambah lar perasaan kita untuk nak mencubanya, betul tak??  

Clap your hand, ladies!!

Kalo tak suka dgn entry ini...



Just talk to my hands..



Thanks for reading, yeah...!!


2 comments:

.::: Princess MOMOY :::. said...

bagus entry ni.
thx posting
satu lagi yang a big no maxi kain lycra
aduhhh... habis 2 bijik montot nampak .

Eyra Saha said...

xnak talk to ur hands sbb suka gile entry ni.. thanks tau.. hehe.. jemput jln jln eyrasaha.blogspot.com nanti :D