Video Of The Month

Thursday, 5 September 2013

Surat Teguran Seorang Muslimah...

Assalammualaikum...


Surat teguran ini aku copy and paste dari facebook.  Pengisiannya memang amat...amat menginsafkan aku sebagai seorang yang berhijab.  Kita berhijab adalah satu keperluan bukannya untuk menjadi seorang trendsetter.  Kalo kita berhijab tidak mengikut trend masa kini, adakah itu dikatakan kolot?  Makcik-style?  Ketinggalan zaman?

Jom kita hayati dan fahami surat teguran dari seorang muslimah ini...


******************************************************************************************

Surat teguran Seorang Muslimah untuk Majalah Hijabista


Ke hadapan Hijabista dan Hijabisters yang disayangi...

Saya menulis untuk melahirkan rasa risau saya dengan cara majalah anda 'mempamerkan' wanita berhijab.  Saya amat percaya bahawa konsep 'kesederhanaan' haruslah diseiringkan dengan pemakaian muslimah (termasuklah hijab) dan kesederhanaan ini merupakan perkara yang teramatlah penting sekali.  Oleh itu, perlulah diberi keutamaan dan penekanan oleh setiap wanita berhijab dan bertudung termasuklah majalah anda.Tudung ini bukan berfungsi sebagai 'ganti' rambut yang kami tutup.  Ianya juga bukanlah hanya sekeping kain atau berkeping-keping kain di atas kepala.  Hijab datang dengan pakej lengkap, ianya merangkumi akhlak, intelek dan adab.  Hijab ialah simbol wanita beriman, kesederhanaannya dalam setiap yang dilakukan. kelembutan, dan kesopanan.  Maruah dirinya.  Kebanggaan dirinya.  Majalah anda tidak langsung menampilkan 'kesederhanaan' yang dituntut dalam Islam ini dan biarlah saya berterus terang dan ini ternyata salah sama sekali.Meletakkan wanita yang hanya berhijab tetapi disolek bak patung seolah model antarabangsa dalam majalah Vogue (bezanya cuma tutup rambut) adalah satu bentuk penghinaan buat kami wanita Muslim.  Juga menyedihkan apapbila wanita berhijab tersebut sendiri merelakan diperlakukan sebegitu rupa, dieksploitasi dan cuma menipu diri bahawa mereka berada di jalan yang benar dan membuatkan Tuhan mereka gembira hanya dengan menutupi rambut mereka.  Ya Allah, bagaimanalah anda boleh berfikir anda menggembirakan Allah dengan berhias dan bertabaruj sebegitu rupa sambil menayang kecantikan rupa paras dan tubuh badan anda?

Majalah anda seperti juga Vogue dan Cosmopolitan dan majalah-majalah seangkatan dengannnya tiada langsung dimensi intelek mahupun spiritual di dalamnya dan menjadikan majalah ini kosong.  Majalah anda secara tidak langsung berjaya 'brainwash' minda para hijabisters dengan menaikkan hawa nafsu mereka untuk berbelanja lebih banyak barang lagi dan lagi.  Hakikatnya wanita yang benar-benar beriman, seorang Muslimah sejati TIDAK perlu menayang segala aksesori kepada orang lain.  Nilai wanita Islam BUKAN pada barangan tetapi keyakinan dirinya bahawa apa di dalam hati mereka dan minda mereka lebih berharga dari segala gelang, kacamata hitam, kasut tinggi, tas tangan yang anda sogok di setiap muka majalah anda.

Majalah mempengaruhi pemikiran anak-anak muda yang masih mentah untuk menipu diri mereka dengan merasakan bahawa mereka akan lebih cantik dan dihormati dengan KASUT, AKSESORI dan STYLE TUDUNG yang merapu dan merepek.Di dalam Al-Quran, Allah menegaskan bahawa Taqwa adalah pakaian yang terbaik.  Tolonglah beritahu dan tunjukkan kepada saya di mana muka surat tampilkan mesej ini?  Malangnya tiada, tidak di satu muka surat pun.  Ianya majalah yang menjual barangan semata, majalah berbentuk konsumer membuatkan para wanita jadi gila, menurut nafsu untuk membeli, kerana mahukan barangan material yang mungkin tidak langsung diperlukan atau mampu mereka miliki.  Lifestyle yang anda tampilkan tidak berapa kena dengan syariat Islam.  Masalahnya anda menggunakan Islam untuk menjual.  Ini amat mengecewakan.  Kemudian ramailah para gadis berangan untuk menjadi seperti covergirls yang telah pun anda tampilkan dengan badan yang ramping, barangan yang hebat dan muka yang gebu semestinya sudahpun anda photoshopkan wajahnya.  Ianya palsu semata.Saya jujurnya risau anda merosakkan nilai hijab dan wanita Islam dengan majalah ini.  Yang cuma diberikan penekanan adalah kecantikan palsu.  Saya merayu, tolonglah dengan sepenuh hati nilailah dan muhasabah majalah anda dan isi kandungannya.  Kami perlukan majalah yang menaikkan iman kami, yang menjadikan kami Muslimah yang lebih bertaqwa dan disayangi Allah.  Majalah yang membantu kami mengubati penyakit-penyakit hati kami dan bukan majalah yang membawa mesej apa yang penting adalah rupa anda pada LUARAN,  baju apa yang anda pakai dan cara anda mengikat tudung.  Walahu'alam...Ikhlas,
Muslimah yang Risau


******************************************************************************************

Memang dalam Islam tidak melarang umatnya terutama sekali kaum wanita untuk berfesyen tapi jangan lar sampai melebihi batasan dan bertabaruj sehingga kita lupa tujuan kita menutup aurat.  Tak guna kalo kita menutup aurat tapi masih berseluar ketat, pakaian tidak labuh hingga ke pinggul, pakaian mengikut bentuk badan, pemakaian tudung yang belit sana sini semata-mata nak mengikut trend punyer pasal, maka janji dapat tutup rambut sudah lar.

Bersederhana tu adalah lebih baik.  Kalo setakat nak pakai belt atau gelang, itu takpe lar tapi tak kan lar ko nak gebang kat semua orang ko pakai branded apa kan. Asalkan jangan bertabaruj dan jangan melebih-lebih dalam perhiasan sehingga menarik perhatian orang yang bukan muhrim.  Semua itu dah boleh jatuh kepada riak tersembunyi.  So, berhati-hati lar...


Thanks for reading...No comments: