Video Of The Month

Tuesday, 17 September 2013

Tutorial 2 - DIY Crafts

Assalammualaikum...


Selain dari sewing, aku memang rajin buat crafts sendiri.  Segala benda kalo boleh aku nak buat crafts.  Yer, aku memang jenis orang yang suka mencantikkan dan mencomelkan sesuatu benda supaya cantik dipandang, takde ler semak semacam jer bila tengok benda tu.

Jom kita terjah DIY kali ni yerk!







Cara-cara untuk membuat pom-pom dari benang kait.






Wall art dari kotak kasut jer?!  Giler kreatif kepala otak dia!  Oh, ni kalo kita tampal gambar pun bleh gak!  Tak pun tampal bunga kering kat tengah2 kotak tu pun ok gak kan!  Arghh...nak buat lar mcm ni!  Nak deco kat ruang tepi tangga nanti.



Pasu bunga dari kotak tisu. 



Kotak kasut kebiasaannya terdiri dari kotak yang keras kan.  So kalo terasa sayang nak buang kotak kasut tu, bleh lar wat decorative wall mcm ni.  



Aku bagi idea kat korang.  Why not korang buat flower lampu raya mcm ni kat bilik anak dara korang?  Mesti so sweet kan?  Tak yah nak membazir beli lampu mahal2 kat Ikea tu kan.  Asalkan korang kreatif, korang dah bleh jimat kos!  Tapi kalo dah kepala otak mcm batu, tak leh nak berfikir secara kreatif, tu dah takleh nak cakap apa lar....


23 Cute and Simple DIY Home Crafts Tutorials
Whoaa...kat umah aku ada banyak botol kosong.  Selain dari pasu bunga mcm gambar di atas ni, kita gak bleh menggunakan botol kosong untuk membuat bekas stationery, bekas letak sudu garfu, bekas tempat isi barang, bekas untuk letak alat solek, dan mcm2 lagi lar.  Terpulang pada kita untuk menghiasnya.  Tahukah anda, jika kita recycle balik bekas botol kosong ni dengan kegunaan yang lain, maka kita bleh menyelamatkan bumi kita dari pencemaran!  Let's start it right now!


Paper Rose
DIY roses from paper!



You can do this as door gift and birthday gift!  Fantastic is it?  So simple, so cute...



Butterfly dari kain perca.  Jahit kedua-dua kain perca depan dan belakang.  Lipatkan seperti di dalam gambar.  Tambahkan pearl or beads untuk mencantikkannya.  Have fun!



DIY flower from tissue paper.  Wow, bleh cuba ni!



DIY roses dari kain felt.  Comelnyer kalo wat roses kecik2 mcm ni pastu tampal kat mana2 sesuka hati anda!  Jangan tampal kat muka laki hang udah lar!



Patung rabbit dari stokin.  Umaiii...nak wat untuk Maira lar!



Aiseymen...aku baru terfikir nak buat wallet duit sekolah untuk Adam.  Buat wallet comel2 jer.  Membazir jer beli kat luar padahal kita boleh buat sendiri.




Oppss...tertiba terselit gambar makanan.  DIY aiskrim buah-buahan.  Very healthy!  Sugar less!



DIY Flower dari kain perca.  Korang bleh buat bunga ni pastu tampal kat scarf, kat sepit rambut, kat kasut, kat baju anak korang pun ok gak!  Kreatif kan!








DIY tutorial flower dari napkin or tissues.



















Carnation flower dari tissue.  Follow jer steps kat atas tu.



Roses from color paper.  




Itu ajer entry DIY part 2 setakat ini.  Aku suka giler bab DIY ideas ni.  Sampaikan hadiah birthday aku pun mintak kat laki suh belikan mesin jahit yang pelbagai jahitan tu.  Pergh...housewife ler sgt ko ni nyah!  Pompuan lain dok muncung2 kat laki suh belikan rantai emas, cincin emas, gelang emas, beg berjenama, jewelry.  Aku ni lalu kedai emas pun pandang sebelah mata jer.  Bukan nyer takde barang kemas, ada nok tapi tak suka pakai hari2.  Yaa...hangpa jgn tak tau, aku ni alergik pakai barang kemas.  Tak selesa, gatal2 nok!  Nanti lar dah tua2, duit terlampau banyak, baru bleh beli barang kemas.  Aku mintak kat laki pun benda yang takde.  Buat apa minta kat laki benda yang dah ada kan.  Mesin jahit aku dah lama rosak.  So dah lama aim nak beli mesin jahit yang baru.  Bajet nak jahit langsir, nak jahit baju raya anak2, jahit baju kurung sendiri, jahit tudung sendiri.  Fuhh...bleh buka butik ni mcm!  Kalo anda suka DIY ideas, anda bleh follow.  Kalo tak suka, it's ok, tak paksa pun.  But doing DIY it's so fun and release your stress.  Itu pun kalo rajin lar...muahahaha!!


Thanks for reading this entry...







2 comments:

Eija ComeL said...

bleh saya tau paper yang digunakan untuk wat craft doorgift yang lipat mcm kon tu pakai paper jenis ape and bleh dpt kt mane... kt kedai buku ade jual ke or certain place jer ade jual bende tu... bleh beri info pada sye sbb sye nk wat doorgift mcm tu la... tlg reply erk....urgent

Erynemysha Helmy said...

assalammualaikum...

apa jua jenis paper pun bleh diguna. kalo nak lagi cantik, guna lar art paper yang selalu budak2 buat kertas folio tu. paper ni banyak jual kat kedai stationery. butterfly tu banyak jual kat kedai deco art as a sticker. selamat mencuba!