Video Of The Month

Monday, 21 January 2013

Fashion Chapter 3 : Muslimah in Fashion Retro Style

Assalamualaikum...


Sblm ni aku ada post entry tentang korean style in retro style.  Sila klik di sini jika ada sesaper yg terlepas pandang entry trsebut. 


Hari ni kita akan menyentuh topik tentang busana muslimah in retro style plak.  


Ada sesetengah org, dia tak baper 'in' sangat dgn fesyen2 korean ni.  It's ok...minat memasing kan?  Kita tak bleh nk paksa org minat apa yg kita suka.  


Pada aku lar kan, ada sesetgh fesyen korean yg menetapi syarat, kita bleh ikut, ada sesetgh nyer plak kita bleh abaikan.  Tapi aku mmg tak suka fesyen pakai baju yg serbah serbih, yg bercorak, yg bercolorful.  Contoh...korg campak lar kt aku maxi skirt, baju inner dlm yg labuh, then disarungkan dgn jacket or cardigan pastu pkai shawl lilit satu kepala.  Mmg tak ler aku nak pkai...


I'm just simple and I like comfortable outfits.


Ok, jom kita tgk gambar2 yg ada sambil kita bercoleteh yerk...





Fall florals. www.topshelfclothes.com
Baju retro memang terkenal dengan corak bunga-bunga yang besar


Women's Retro Artistic Long Wool Maxi Skirt {Dark Camel} || Colorstore2011 via Etsy
Retro Artistic


#hijab #fashion
Simple dan sopan


Hijab Is My Crown Fashion Is MyPassion
Fuhhh...awesome dengan skirt kembang-kembang!





Seluar retro?  Sekarang tgh intrend kata ko!  Kalo dh pkai seluar corak bunga2 ni, baju pn mesti lar dari plain color.  Ni kalo pkai seluar bercorak, baju pun nak bercorak, looks like funny, ok...??


Sebagai contoh yerk.  Seluar corak berbunga then dipadankan dgn blouse yg kosong.  Simple and retro style!



Another contoh lagi...


Wowowo...sgguh comel outfits ni!



Cantik dan kemas.  Tak perlu aksessori yg berat.

Mix and match.


Uisshh, ni pn ok gak!  Corak tribal tgh in skrg ni. Nantikan fashion tribal prints dlm next entry, yerk!



Ni fesyen dari India.  But I like design baju ni.


Gambar ni takde kena mengena dgn topik di atas.  Tapi I like design busana yg pengantin ni pakai.  So simple and sweet jer.  Siap ada bunga bertepek lg kt tepi tu.  Cantik lar...cantik lar...!!



As for reference...bleh tiru style yg mana korang suka.  I like yg biru outfits tu...



Chic and trendy...



Mix and match.  Lawo lar kaler blue dia.



Mix and match.  Gorgeous.


Mix and match.  Lawo gak combination pink, peach and ijao.



Tak ramai org suka pakai jumpsuit.  Aku suka gak fashion jumpsuit ni tapi susah nak cari yg berseluar panjang.  Kebanyakkan nyer sumo berseluar pendek.  Pandai bdk pompuan ni menggayakan jumpsuit into muslimah way.


Retro chic



Corak leopard mmg tgh in skrg ni...
Aku takde nyer nk pkai corak menatang ni.  Tak minat.  At all.


Kalo blouse dah corak kotak2 camni, mesti org kata corak retro...But, its good to try, is it?

Pleated maxi~  Popular layering of a leather jacket + chunky snood.

Berkenan plak aku dgn style camni.  Aku pernah jumpa ada sorang pompuan pakai riding jaket  ni dgn T-shirt yg sendat dan seluar jeans.  Dari cara pemakaian dia mmg tak kena lar sbb nmpak perut dia yg buncit tu.  Aku pun pelik ar apa yg best sgt dgn style riding jaket ni.  Lps tu kan, aku google and jumpa byk gambar2 fashion mcm ni.  So, tertiba aku mcm berkenan plak dan teringin nak cari beli riding jaket lps ni. 



Seluar ala2 the beatles, padankan dengan cardigan.  Fuhh...you are still gorgeous, even you are walking beside your daughter!  



Admire her styles walaupun dia tengah dukung anak.  



Fashion retro style - seluar bahagian bawah kena gedobos.  kalo anak kucing masuk bawah seluar ko pun bleh lemas.  Lepas tu, mesti pilih corak geometri ataupun corak yg ntah hape2 ntah, create the outfits, maka jadi lar retro fashion.



Yang seluar pink tu korang bleh follow pastu buat lar muka poyo sebab fashion retro ni kita kena tahan kemaluan sket bila orang dok pandang semacam kat kita.  



I like styles no. 1.  Gedobos.



Dia pakai stokin jarang tapi kalo muslimah style pakai lar boot tinggi.  Tak pun kita pakai stoking bola yg tinggi tu pn bleh.  Janji tutup aurat kan...



Lawa plak jaket mcm ni.  Aku lupa plak apa kebenda ekk nama jaket ni.  Tu ari hampir2 nak terbeli, tapi bila pikir 2 kali, negara aku bukan turun salji pun nak pakai jaket mcm ni!  Hampagas tul!



"Retro Hijab" by sanaa-muneer on Polyvore
Mix and match retro style


70's Style | INP

Seluar tutup kasut terus!  Ni baru retro bah...


Bray British style fitted cardigan in port Love the slightly puffed sleeves, the chunkiness and length. Beautiful!

Retro British style


1950's Lauren Bacall Blouse, what happened to stand-up collars! When will this return?!

Padankan dengan kemeja hitan dan maxi skirt kembang berjalur.  Nak lagi gempak, lilitkan dengan scarf di leher.  Baru ler retro style!


Dita Von Teese does ladylike perfectly - even for  a trip to the flea market

Perfect!


Best-Dressed Street Style at New York’s Fashion Week | Vanity Fair

Seluar sangat menepati tema retro


7 Editor Styling Tips to Make You Look Thinner - Fashion Tips on How to Look Thinner - ELLE

Awesome!



Bleh lar follow fashion retro kat atas ni sbb nampak lebih sopan sket...



Celebrity retro style.  Which one do you like it?




Sometimes, kalo kita tak mampu nk menterjemah gaya retro dlm outfits, kita bleh juga menggunakan aksessori yang mempunyai gaya retro.  Contoh nyer bag, kasut, barangan hiasan diri mcm rantai labuh, gelang dan tali pinggang.  So kita tak perlu lar bersusah payah or memaksa diri kita mencari outfits supaya nmpak betul2 retro style.  

Ok. itu aje busana muslimah in retro style.  Korg bleh wat reference kalo nak gi company dinner ke or apa2 occasion.  Nak gi ke pasar pn bleh.  Nanti mesti org jual ikan akan tegur...

" Whoaa, stylo seyh makcik ni...!! "


Berani kerana benar.


Berpakaian biar mengikut adab Islam, bukan mengikut keseksian badan ko...



Thanks for reading yeah...!




3 comments:

Ruzana Ibs said...

Assalam.
Tengah cari baju retro muslimah nak pakai pi dinner opis hubby.. banyak idea dpt kat sini.
thanks a billion sis!

Nellyzahboutique said...

salam, sya nak carik baju 60 an gitu utk dinner company coming soon sgg
t dah ni. tp i big size. dah buntu sgt! boleh u tlg i..tq

Erynemysha Helmy said...

waalaikummusalam...

sorry for late reply. untuk plus size, gaya retro style yg paling selamat dan anggun sekali ialah cari baju kemeja color putih berlengan panjang dan padankan dengan skirt kembang semangkuk dari corak polkadot. mesti cantik kalo uolls pakai!