Video Of The Month

Saturday, 22 February 2014

Fashion Chapter 20 : Raya 2014 Style Ideas ( Part 1 )

Assalammualaikum...


Eh?  Apa ni?  Puasa pun belum, tertiba terpikir pasal raya plak?  Puasa qada' dah ganti ke belum?  Kalo belum tu, cepat-cepat lar ganti yerk sementara ada masa lagi ni.


Haaa...mesti korang tengah wat preparation or plan something untuk raya tahun ini kan?  Ada yang dah beli kain pasang tapi tak tau nak buat design apa untuk tahun ni.  Ada gak yang masih memikirkan tema color apa yang sesuai untuk tahun ni kan.


Sebelum ini, in previous entry, ahkak dah bagitau yang ahkak kan minat sangat design kurung style dari Rizalman dan Bocey.  Eh, salah!  Bukan Bocey tapi Jovian Mandagie.  Kesian Bocey, tersedak plak depa kang!  Jovian Mandagie telah bekerjasama dengan Tesco untuk memasarkan sebahagian produk jenamanya pada musim raya tahun lepas.  Then, last week kan, sedang berjalan-jalan di Tesco, ahkak telah menemui beberapa helai produk Jovian Mandagie yang tak laku dijual.  Untuk mengelakkan kerugian, pihak Tesco telah berbesar hati untuk memberikan potongan diskaun sebanyak 50% untuk kesemua produk jenama Jovian Mandagie.  Yelah, kalo nak harapkan untuk diberi percuma memang tak dopek lar den nak tolong.  Dapat maki ada lar!  Dah kasi betis nak paha plak!  Then, ahkak dah nak grab sehelai jubah color hijau pastel dan sehelai baju ala-ala kurung kedah color purple gelap.  Memang cantik giler, dek non oii!!  Dah tentu rekaan Jovian Mandagie kan!  Of course ler meletop!  Kalo dah diskaun 50%, sehelai tu lebih kurang berharga RM100 lebih jer!  Oh emm gee!!  Tapi kan, dengan baik hatinya aku ni, maka aku letakkan semula baju tu kat tempat gantungnya.  Dengan harapan yang tinggi, aku mohon supaya pihak Tesco dapat lar memberi diskaun sebanyak 75% lagi selepas ini.  Wait and see the magical, yeahhh!!  (banyak cantik muka ko! nak penampor?)


Sebulan kemudian....


(Updated - 19/03/2014)  Hari yang paling bersejarah bagi aku bila pihak Tesco betul-betul telah memberikan diskaun 75% baju raya ready to wear Orked by Jovian Mandagie untuk penghabisan stok.  Arghhh...!!!  Bagai nak gila aku cari baju yang betul-betul berkenan kat hati.  Berbaloikan menunggu selama setahun untuk baju rekaan Jovian Mandagie.  Menangis lar orang yang beli masa di awal promotion baju raya Orked pada tahun 2013.  Korang bayangkan lar...baju yang asalnya berharga RM300 tapi setelah diberi diskaun sebanyak 75% so dah tinggal berapa?  Giler kentang kan?  Aku telah memilih baju yang asalnya berharga RM240 tapi aku cuma bayar RM60 SAHAJA!  Hahaha...I'm so lucky!  Upah tailor jahit baju pun dah lebih dari RM60 kan.  Beli kain pasang lagi pun ntah-ntah dah lebih dari RM60.  So, macam tak caya jer aku beli baju rekaan dari designer yang terkenal, Jovian Mandagie dengan harga RM60 jer!   Can't you see the magical?  Bling!  Bling!  Bling!


Last night, when I was goggle it about raya styles and design, I was terkejut like chimpanzi when I saw the raya collection from the other designer.  Her name called Nurita Harith.  Maybe the others people will said...


" Weii, orang lain dah lama tau lar designer Nurita Harith tu!  Ko baru tau ker?  Slow poked tul lar ko nih! "



It's okay.  Hal dunia kan.  For what fullstop weight (untuk apa dititik berat) kan sangat?  Let's for-for (biarlah berpada-pada).


Ok...ok...ayat aku dah macam Salih Yaakob bunyinyer!  Main ikut sedap jer sesuka hati nak translate.






I like design peplum like this.  Simple and soft color.  Tidak terlalu crowded dengan kerawang dan beads sana sini.  Perincian hanya diberikan pada bahagian pinggang jer.
  


Inspired.  Maybe aku akan elakkan dari pilih color putih untuk tops.  Of course ler aku akan pilih dari dark color.  Padankan tops dengan color yang paling sedikit pada maxi skirt tersebut.  Contoh : putih dan hitam.   



Kaftan + baju kurung?  Daebak!  Kalo jarang, siap-siap pakai inner lar.  




Satu hari nanti akan ku buat baju raya macam ni gak!  Watch me!




Raya tahun lepas, punya lar ramai orang jual baju peplum ni.  Macam-macam design ada.  Omak mertua aku pun beli baju peplum untuk pergi beraya!  




So sweet color dia! 



Baju kurung kedah + veil kat belakang = superwoman.  Mesti aku kena kutuk dengan laki aku kalo baju raya wat design macam ni.
" Awak nak jadi wonderwoman ker apa, siap ada kepak belakang ni? "
" Yang, awak tak payah naik kereta lar, awak ada kepak tu, awak terbang lar gi beraya rumah orang.  Hah, lepas ni kita pergi beraya rumah Pak Anjang tau! "



Kalo lengan tu dipanjangkan, I think it's perfect for me...



So beautiful!!



Owh...nak macam ni lar pattern baju raya nanti!  Very the elegan...



Haa...ni pun bleh tahan gak!  Yang ni untuk baju raya untuk raya kedua.  Caitt!!


Closed up.


I think I like kalo baju ala-ala kebaya ni dilabuhkan.  



Carilah color yang paling sedikit dalam maxi skirt untuk dipadankan dengan tops yang sesuai supaya penampilan tampak lebih menarik dan tidak tenggelam.  Selalunya orang akan padankan tops dengan color yang paling banyak dalam maxi skirt.  Betul tak?  



I like picture no. 2



Awesome!


I prefer yang hijau.  Baju kurung kedah dengan kain kembang semangkuk cendol pulut.


I prefer yang coklat.  Tapi kalo pakai tudung, sure tak nampak nyer reben tu kan, hahaha....!!!


Jovian Mandagie 2014
Of course lar dari Jovian.  


Baju Kurung Jovanita by Jovian Mandagie
Nak buat ar details roses kat bahu tu nanti.


Jachynta Luxe Baju Kurung
Baju kurung potongan hemline


Chantilly Chantelle Kebaya
So sweet color ni.


Jewel Luxe Baju Kurung
Comelnya lahai...


Dah dapat idea nak buat design apa untuk baju raya nanti?  Yang penting, jangan terlalu ketat, jarang dan hendaklah menutupi aurat sepenuhnya.  Actually, aku pun tak suka sarung inner kalo nak dipadankan dengan kain chiffon yang jarang tu.  Panas siot!  Lelebih lagi kalo pergi beraya rumah orang ni, mau nyer berpeluh kat semua celah kan.  Aku prefer kain satin jenis lembut dan tidak panas.  Pilihlar outfit yang selesa untuk dipakai di pagi raya.

Adakah design seperti baju kurung biasa, baju kebaya, baju kurung kedah dah tak laku lagi sekarang ni?  Of course lar laku lagi.  Kalo mampu, pakai lar.  Kalo tak mampu, bersederhana tu lagi baik.  

Ok, lastly saya ingin mengucapkan Selamat Hari Ra....(hah, nak kena penampor!)


Yang benar,

Aku yang suka baju raya lain dari yang lain



Thanks for reading this entry! 


2 comments:

Jarome couture said...

Visit my instagram @jaromecouture :) thank you

aiyai said...

wah3 taste kite mcm same ohhh...da dkt raya ni saje bodek cik abg nk bju raya jovian...xsangka bole adr 75% off...klu ade nmpk lg roger2 ah..nk jugakkkk T.T