Video Of The Month

Saturday, 15 February 2014

Fashion Chapter 19 : Palazzo Style Ideas. Let's Rock It!

Assalammualaikum...


First of all, let me tell you the truth story.


I don't like palazzo.


But after I update a few pictures styles about palazzo pants, I was like...


" Whoaa, lawa gak kalo pakai palazzo style macam ni! "


" Perghh...I like this!  I like this!  Apsal aku tengok orang lain pakai palazzo macam gelebeh jer!  Tapi yang ini cantik plak! "


Adakah kemungkinan palazzo ni sesuai untuk mereka yang berkaki panjang?  Adakah palazzo ini sesuai untuk mereka yang tinggi-tinggi jer?  Maka mereka yang berketinggian rendah dan berkaki pendek, tak sesuai pakai palazzo sebab nanti nampak macam Smurf ker?


Oh, tidakk....!!!


Sebenarnya palazzo pants sesuai untuk semua peringkat ketinggian.  Tapi tentu pening kan untuk mencari baju tops jenis apakah yang sesuai dipadankan dengan palazzo pants ini?  Whoaa..salah satu sebab aku takut nak beli palazzo pants ini ialah masalah untuk mencari padanan baju tops yang sesuai untuk palazzo pants.  Of course lar kita nak cari style yang sesuai dengan ciri-ciri muslimah kan.  So, lepas dah buat research dan view contoh-contoh style ideas of palazzo pants, maka aku berjaya meyakinkan diriku untuk memiliki palazzo selepas ini.


Yeah...!!!  Good job, Erynz!


Palazzo pants adalah seluar panjang yang mempunyai potongan longgar di bahagian bawah yang menampakkan kita seperti memakai maxi skirts.  Palazzo pants ini adalah trend yang amat popular pada lewat 1960 dan awal 1970.  Dan kini trend palazzo dihidupkan semula dan semakin menjadi kegilaan ramai wanita sekarang kerana ianya amat selesa dipakai dan sesuai juga untuk gaya muslimah.  Rekaan palazzo pants kini telah diberi nafas baru dan mempunyai pelbagai 'cuttings and details' serta dipelbagaikan corak 'prints'.


Let's rock with the palazzo pants, babey!





Color block.  Untuk tops, padankan dengan kemeja.


Look of the Day - August 6, 2014 - Jessica Alba in Alice + Olivia and Max Mara from #InStyle
Celebrity style, Jessica Alba.  


Loving this look, and these beautiful Palazzo Pants! $71.72
Cantik matching color ni.  Very the neutral.


We love this simple ensemble -- the palazzo pants add just enough pizazz. via StyleList
Padankan dengan kemeja yang tak jarang yerk!  So smart!


Palazzo Pants
Perghh...gedobos giler palazzo dia!


Elizabeth and James

Nack to 70's guys...


Those pants tho

I think I like palazzo in prints than a plain palazzo.


BLACK PALAZZO PANT

Simple and stylish.


@MANGO - Contrasted printed palazzo trousers

Cantik giler palazzo prints ni.


MANGO - NOVITÀ - PANTALONI PALAZZO SATINATI

Stylish seyh...nak style macam ni gak lar!


palazzo pants

Whoaa...inspired giler dengan style palazzo ni ekk!  


Navy palazzo - Another good choice for business casual

I prefer tudung tu dilabuhkan.  Apa-apa pun style ni boleh dijadikan reference.


"I applied my heart to know wisdom, and to know madness and folly. I perceived that this also was a chasing at the wind. For in much wisdom, is much grief. And he that increaseth knowledge, increaseth sorrow."

Hana Tajima!!  Bolehkah aku menjadi stylish seperti Hana Tajima atau Hana Tudung Saji?


I like the wide leg beige pants and long black tunic, but maybe if they were a different color. Maybe black pants and a silver or blue top?

Style ni pun ok gak kan?


Ralph Lauren Resort 2015 - Slideshow - Runway, Fashion Week, Fashion Shows, Reviews and Fashion Images - WWD.com

Palazzo from Ralph Lauren.  Aku pun boleh buat pakai fabrik polkadot jer...


1970s Vogue 7931 Womens Palazzo Pants Maxi Skirt by paneenjerez, $10.00

Terasa seperti nak jahit seluar palazzo sekarang gak!  Tak tahan pula tengok depa gayakan palazzo macam tu.  I think palazzo is better than legging and skinny jeans isn't it?


Emm..sesuai ke padankan dengan baju kebaya?  I think tak sesuai kot, nampak macam tak kena jer!



Which one do you like?  I like picture no. 2 and no. 3...stylo seyh!!



Picture no. 1 tu nampak ok kalo innernya tak terdedah macam tu lar kan!  Picture no. 3 tu plak kalo jacket dia berlengan panjang rasanya lagi cantik kan...kan...kan!



Yang mana satu pilihan anda?  Yang hujung tu macam stylo jer!  Chopp...!!



Contoh palazzo with hijab style.



I love this!  I love this!  Palazzo with batik prints?  Suka lar baju tops yang dia padankan dengan palazzo tu.  Ni yang buatkan aku berkobar-kobar nak pakai palazzo dengan style macam ni!



Ni pun cantik gak!  Tapi kalo jaket tu dilabuhkan lagi cantik kot...



Padankan dengan riding jacket pun boleh.  Whoaa..comel giler!



I like style picture no. 1 and no. 3.  Yang tengah-tengah tu kalo pakai jacket dah boleh terap kepada gaya muslimah dah!



Palazzo versi Indian.  Yang color pink tu I berkenan.



Simple.  Boleh pakai untuk tema dinner Retro kan.  So, tak payah lar nak crowded dengan busana retro yang ntah hapa hapa ntah...



Dah tentu lar style picture no. 1 yang berkenan kat hati den ni hah...



Whoaa...palazzo pants in prints!  Lawa giler kan corak dia!  Ceria sesangat!  Outfit yang sesuai untuk pergi holiday or nak ke pantai...eeeccewah!  Hah, lepas tu nyanyi reramai..
bercanda di persisir pantai...
memadu asmara...
(ok, lupa lirik!)



Aku lebih suka baju denim tu takyah ikat depan.  Kalo perut ko ada abs, takpe lar gak!  Ni perut terbosei, banyak sangat lemak babat, lupakan jer lar!  Lilitkan dengan tali pinggang halus, dah cukup fabulous!



Follow my style, babey...



Sekarang dah trend ker corak kulit ular sawa?  Sana sini orang dok pakai...



Daebak!!  Palazzo in snake's skin prints.



" Saya terlupa nak bawak kunci rumah.  Padan muka saya kan..."



Gaya palazzo ala-ala kelasi kapal.


"Summer 2012!" by beautifullymodest1 on Polyvore
Mix and match with palazzo style.



Gaya palazzo yang sopan untuk melepaskan angin.



" Saya tengah tunggu boyfriend saya.  Penat tau tunggu dia sampai kucing boleh masuk dalam seluar saya!  Grrr..."



Ini dinamakan gaya palazzo untuk melepaskan angin cara brutal.



Padankan dengan kemeja tops yang tidak jarang.  Lilitkan dengan tali pinggan halus. 



" Saya nak pergi kerja.  Tolong jangan amik gambar saya! "




Tak sangka seluar trend 60-70 an sedang menjadi kegilaan wanita muda mudi sekarang.



" Saya nak pergi pasar, beli ikan.  Nak ikut? "




Pelbagai gaya boleh digayakan dengan palazzo.



Celebrity style.  Apa kisah kalo pakai palazzo pants yang berlainan corak dengan baju tops.  Kalo dah celebrity, semua orang pandang cantik jer! 




Mesti ada mix and match untuk bahan rujukan, betul tak?



White palazzo kalo kain tebal dan tak jarang, ok lar.  Tapi susah nak jaga sebab takut kotornya berbekas.  



Ni yang buatkan aku berkobar-kobar nak pakai palazzo nih!  Grrrr....



how-to-style-palazzo-pants-4

Ok, ni gaya palazzo versi rockers.


how-to-style-palazzo-pants-5

Palazzo prints + riding jacket + cashmere blouse = fabulous


how-to-style-palazzo-pants-10

Whoaa...ni pun stylo gak sebab jacket dia sangat labuh dan boleh cover punggung anda, if anda nak baju inner 'tie in' dalam seluar lar.  But I like this style very much!


how-to-style-palazzo-pants-14

Office wear.  Sekali sekala pakai palazzo, hari-hari dok pakai baju kurung pun bosan gak!


Wide leg pants

Sewing pattern seluar palazzo.  Senang jer!  Sebab aku dah biasa jahit seluar basahan budak-budak kan.  Ni tinggal nak buat ukuran lagi besar jer.




Dah dapat idea nak gayakan dengan palazzo pants?

Me too...me too!  Nak gak beli palazzo pants lepas ini!

Itu hari kan, ada ternampak satu maxi skirt yang berkenan di hati.  Corak bunga rose ala-ala english garden tu.  Nak beli tapi dalam hati cakap, 'nanti lar dulu, banyak masa lagi boleh pergi beli.'   So, letak balik semula.  Then, after one week, datang balik kat kedai tu, cari nyer cari maxi skirt yang berkenan tu, tengok dah takde pulak!  Mesti dah kena sambar dengan orang ini!  Uwaaa...menyesal giler tak beli masa tu!  Bila perkara ini selalu terjadi kat aku kan, terus I learn from that...

Kalo dah berkenan, terus beli jer!  Tak payah nak tunggu next week lar, next month lar!  Padan muka hang!



Thanks for reading this entry!!


8 comments:

Anonymous said...

thanks!! lps baca ni da tau cane nk gayakan palazo! ^^

Nor Aisyah said...

sukaaaaa xD

Anonymous said...

Kain pe ye yg sgt sesuai bile kita nk crk palazzo

Erynemysha Helmy said...

elakkan dari kain lycra sebab bila kita berjalan, ianya akan menampakkan susuk bentuk paha kita walaupun potongan seluarnya besar.

Ada byk jenis kain yg boleh dibuat palazzo tapi kalo boleh cari lar kain yang tebal sket, tak jarang, dan tak nipis. Kalo nak kreatifkan, jahit lar seluar palazzo dari kain batik lepas yang cantik2 sket. mesti nampak menarik dan lain dari yang lain.

EL LEOPARD said...

Wah tq 4 d info!!!! Tgh search cara diy utk plazzo...byk gila info dpt kt sini...mgkin da 70% dr info yg dperlukn...30% lg nk cri lukisan ukuran n cara jahit je....tq again!

Najwa Asri said...

this blog is very helping. thanks a lott.

Hana Blossom said...

Terime ksih dear. Mmang sgt mmbantu. Skrang tnggal nak cari kain yg ssuai and nampak cantik utk palazzo ni. Thanks again :)

Gifts Perpetual said...

gaun ini terlalu bagus tapi seksi juga. Its mencari panas ..
www.perpetualgifts.com