Video Of The Month

Monday, 2 June 2014

Fashion Chapter 25 : Makeup for Glasses Wear

Assalammualaikum...



Aku tak suka pakai contact lens.  Apatah lagi bulu mata palsu.  Bulu mata palsu tu aku buat main-main tampal as bulu kaki aku jer.


Aku kena sedar.


Akan kecacatan yang aku miliki.  Sejak aku masuk Tingkatan 1 lagi aku dah mula pakai cermin mata.  Bermula dengan trend bingkai besar gaban dan bercorak menatang.  Laki aku panggil that thing as 'googles' dalam nada ketawa terbahak-bahak.  Nak ketuk dengan senduk pun tak boleh sebab masa tu aku tak tau apa-apa tentang trend spectacles.  Asal boleh jer pakai dan selesa, cukup bagi aku.


Makeup?


Salah satu masalah untuk orang spectacles macam aku ni.  Macam mana nak tonjolkan makeup kat mata kalo dah pakai spectacles?  Of course ler tak nampak kan?  Sebab tu orang sanggup pakai contact lens untuk menampakkan makeup mata yang cantik menawan.  Orang kata...


" Dari mata turun ke hati..."


Hok tuiihh!


Kalo hati tak ikhlas, pun tak guna jugak.  Yang penting, keperibadian dan maruah diri mesti terjaga dan...


Mantaince comel.


Aku tak suka pakai eyeshadow.  Lelebih kalo pakai eyeshadow very the colorful.  Ko pakai baju color biru, maka eyeshadow ko kena color biru gak.  Kalo ko pakai baju color rainbow, maka rainbow lar juga eyeshadow ko.  Bagus eyeshadow ni sebenarnya.  Orang tak kan tau sama ada ko pakai eyeshadow ker atau mata ko kena tumbuk dengan orang.


Aku lebih suka pakai eyeliner.  Jimat masa.  Ringkas.  Salah satu untuk elakkan bebelan sang suami.  Meskipun begitu, laki aku tetap bermurah hati untuk menghadiahkan aku sebuah pallet makeup yang include dengan eyeshadow, blusher, lipstik dan powder.  Mungkin aku akan pakai bila hari raya jer agaknya.  Tidak sekali-kali akan ku pakai untuk pergi ke pasar ikan.


Pun begitu, aku suka dengan makeup eyeshadow jenis smokey eyes.  Orang kata, looks like mysterious. Aku kan penuh dengan misteri nusantara.  Pernah tidur sekatil dengan harimau bunian lagi!  Siapa yang follow blog aku, mesti tau pasal cerita ni kan?  Siapa yang baru follow, sila jangan segan-segan untuk baca entry di dalam blog ini.  


Ok, full stop.  Jom kita terjah makeup yang sesuai bagi orang yang pakai spectacles.




Smokey eyes yang tak berapa tebal sangat.  Kalo korang berani, pakai lar gincu merah hitam macam model ni pakai.  Lepas tu buat lar muka poyo, gerenti orang takut nak tegur punya!  Hahaha...


Glowing!  Siapa kata kalo pakai spectacles tak boleh nampak mata tu kalo pakai eyeshadow bercolor-color?  Ok jer model ni pakai tapi tengok lar bingkai cermin mata dia yang besar rabak tu.  Tapi cantik ke apa kan?  Sekarang dah trend bingkai besar rabak ker?  Apsal aku tak tau ni!


Gunakan eyeliner hijau di bawah mata dan eyeliner hitam di atas mata.  Simple dan cantik bukan?


Orang kata ni jenis cat eyeliner ekk?  Whatever lar, asalkan cantik bagi aku bila tengok eyeliner dia stabil semacam jer.  Aku nak garis eyeliner kat mata ni pun dah macam orang sakit parkison.  Terketar-ketar jer!  Hampeh sungguh!


Aku tak berapa minat bingkai cermin yang separuh macam ni.  But why not kalo tak cuba kan?  Muka dia sangat glowing kan bila menggunakan makeup yang simple, gincu dari nude color, eyeshadow dari color light green and pink blusher.



Aku suka gunakan eyeliner pada mata sebelah atas jer tapi tidak sekali-kali menlorekkan mata sebelah bawah.  Takut tercucuk pencil eyeliner pada bijik mata kang.  Hahaha....takpe, boleh belajar lagi, teruskan usaha anda!


Siapa kata pakai spectacles boleh mencacatkan penampilan anda untuk bergaya?  Mesti orang tu banyak makan cadbury kan...


Oh, Emma Watson...you are so beautiful with that glasses!  Suka dengan minah ni sebab dia cantik dan pandai bergaya sesuai dengan umur dia.



Sebenarnya kan kalo orang tu dah semulajadi lawa kan, pakai spek besar gaban pun tetap lawa.  Kalo orang tu tak lawa, maka terpaksa lar dia pakai contact lens untuk merasakan dirinya boleh mencapai tahap lawa dengan orang lain.  Paham tak ungkapan kat atas tu?  Sila jangan terasa, hahahaha....


Yeah, ni artis korea.  Dia cuma melentikkan bulu mata dia dan pakai pink blusher serta gincu nipis untuk kelihatan natural seperti ini.  I love this!


Owh, dah macam ala-ala makeup Saloma ler pulak!  Tapi Saloma nyer eyeliner dan lentik kat hujung tu lagi tebal giler kan?  


So sweet lar makeup macam ni.  


" Hai, this is true me...!  Don't like it?  Just go to cadbury factory! "


Eden tak reti nak solek mata eden macam hangpa ni.  Eden ikut mana yang sonang jer lar.  Yang penting, jangan bertabarujj...


Jangan pisahkan eyeliner dan maskara.  Dua-dua tu penting untuk menampakkan mata anda lebih menawan.  Eyeshadow tu belakang kira.  Tak pakai pun takpe.  Polis tak kan saman nyer.


Simple eyeliner.


I love this!  Selalunya ni lar jenis makeup aku bila hari raya.  Bila hari Thaipusam, lain sket makeup nyer.  Hahaha!  Perghh...mata dia hijau seyh!  Mata hijau pun relaks jer pakai cermin mata gak.  Tapi orang melayu kita, mata hitam, coklat pun dah sibuk nak tukar mata color biru lar, kelabu lar, purple lar, dengan pakai contact lens tu.  Euwww...please lar!


You are so sweet, girl!


I love this!


Pakai spectacles pun boleh nampak seksi tau.  Be proud of yourself!


Nerd pun ada hak untuk menjadi cantik.  Whoaa...gitu!  


Lawa lar bingkai dia.


Whoaa...daebak!  Seriously, you inspired me to wear makeup just like you!


Whoaaa...ni pun cantik gak!  Manisnyer lahai...


Lebat giler bulu mata bawah dia!  Ker dia pakai bulu mata palsu?  Oh, I hate bulu mata palsu!  


Kareena Kapoor!!  Orang Hindustan amat mementingkan solekan mata dari yang lelain.  Tak caya, pergi tengok citer hindustan sana.  Ada diaorang touch up kat lubang hidung?  Takde kan?  Jangan memain, lubang hidung tu aset utama depa, hangpa tau tak?



" Hello, saya yakin dengan diri saya!  Pakai spectacles tak semestinya tidak cantik. "



Gorgeous!  Lawa lar bingkai cermin mata dia.


Nerd rules, babey!



Lawa eyeliner dia tapi pada aku macam terlalu over ler pulak!  Cukup lar yang simple-simple jer.  Tu pun dah terketar-ketar...


Chiara Ferragni (The Blonde Salad)
Tiada masalah untuk kelihatan cantik bila anda memakai glasses.  


Fair skin with glasses
Weiii...bentuk glasses dia sebijik sejibon macam aku punyer!



Cara solekan untuk smokey eyes.




Makeup tips :  Gariskan eyeliner putih pada bawah mata untuk nampak lebih bundar dan menawan.  Ok, aku kena beli eyeliner putih lepas ni.


eyeglasses, make-up, Kasia Golenia, makeup for eyeglass wearers

Walaupun 'cacat penglihatan' but it's so cool if you wearing the glasses.  


Mad hatter makeup xo
Jangan korang pakai eyeshadow macam gini sudah!  Menakutkan jer!  Ehh, ada tau orang pakai eyeshadow bercolor-color macam gini.  Datang sakit mental dia, pakai lar nanti eyeshadow bercolor-color merah, biru, hijau, coklat, kuning.  Nak tunjukkan kat siapa pun tak tau ler!




Tidak perlu berasa malu jika anda pemakai spectacles.  Yang penting, hargai diri dan yakini lar diri anda seadanya.  Terimalah kekurangan diri anda dan ianya bukan lar sebahagian dari kelemahan diri anda sebenarnya.  Apa yang perlu, kita menjauhi penglihatan kita dari melihat benda yang tidak baik, mengamalkan pemakanan yang sihat terutamanya vitamin A untuk kesihatan bijik mata dan amalkan surah-surah tertentu untuk baiki penglihatan kita.

Fuhhh....poyo sungguh statement ko!  


Jauhi cadbury, hidup lebih sejahtera...



Thanks for reading this entry!




1 comment:

Nor Aisyah said...

hahaha kelakar n best baaca blog akak niy xD