Video Of The Month

Sunday, 31 August 2014

Tutorial 8 - DIY Flower Headband and The Styles

Assalammualaikum...


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-57 tahun!  Lupakan persengketaan antara politik, perkauman, pendapat, fahaman dan juga masalah jiran sebelah rumah.  Marilah kita bersama-sama berdiri megah mengibarkan bendera Malaysia, tanah tumpah tanahairku...


Happy Birthday 57th, Malaysia!


Di kesempatan ini...saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan Alhamdullilah di atas kemenangan Gaza kerana akhirnya Israel tunduk dengan tuntutan Hamas.  Satu kemenangan yang amat bermakna bagi Islam.  Walaupun kita kehilangan banyak nyawa saudara kita di sana tetapi mereka pergi sebagai para syuhada.  Mereka mepertahankan bumi Gaza dari dirampas oleh Israel laknatullah.  Allahuakbar!


Semoga Allah menempatkan mereka yang syahid di syurga tertinggi.


Kali ni kita nak cerita pasal DIY flower headband.  Walaupun ianya belum begitu famous lagi di kalangan kita, tapi bila melihatkan tutorialnya, rasanya macam tak sabar pulak nak buatkan untuk Hanie dan Humairah.  Kalo mak budak pakai flower headband ni boleh tak?  Agak-agak rasa poyo tak?  Kalo tak poyo, pakai lar, buat muka derk jer!  Bukannya polis nak saman pong!  Meskipun begitu, aku lebih berminat dengan lilitan flower yang kecik-kecik dan comel berbanding dengan lilitan flower yang besar.  Terpulang lar pada minat memasing kan?  Boleh lar pakai nanti masa nak pergi annual dinner ker or majlis makan malam ker or any occasion ker kan.  Nampak lain dari yang lain sket.  So tak perlu pakai pakaian yang ketat dan tudung yang singkat lagi.


Kalau anda ada anak perempuan, boleh lar buat bersama-sama kraftangan DIY flower headband ini dengan anak anda pada masa-masa terluang.  Pastinya anak anda akan suka dengan hasil tangannya sendiri nanti!  It's so precious time, right?  Daripada beli, it's better buat sendiri.  Boleh lar kita menentukan sendiri jenis bunga yang kita suka.  Ikut kreativiti memasing kan.  


Let's do it right now!




I bought one of these at Ren Fest then realized I could make one myself
Beautiful color combinations


DIY Flower Crown Headband. Braided headband and jewelry huh? i'll try it =]
Boleh juga letak chain dan pearl.



DIY Flower crown- what a sweet idea!
Pastel color!



diy flower crowns l'd be cuter with real, fresh flowers.
Kraftangan ni ada dijual di kedai pengantin yerk!



Ligh Pink, Nude and Cream Felt  Flower Crown Flower Girl Tiara Headband Baby Flower Crown Wedding Floral Crown Head Wreath Flower Girl
Pakai tali reben pun boleh gak!



wedding hair baby's breath crown
So sweet bunga kecik-kecik macam ni!  Nak buat lar for my daughters!



DIY Floral Crown Tutorial
Tutorial ni nampak macam terlalu rumit.


DIY Flower Crown @Elizabeth Lockhart Lockhart Lockhart Ebelhar ROMP
Sesuai lar untuk wedding ker pengapit pengantin ker, or anything occasions.



Dolce & Gabbana Tiara | 26 Designer Knock-Off DIYs That Cost Way Less Than The Real Thing
Ok, ni berbeza sebab dia gunakan bunga porselin.  Ada dijual kat kedai pengantin!  Sila cari sekarang gak!



Chocodisco : inspirations, voyages, DIY et gourmandises...: DIY - L'alternative à la couronne de fleurs
Auww...comel kalo buat sendiri kan?



thereallycheapblog:  DIY flower crown for my sister. Thrifted fake flowers $0.75, a glue gun, and some scissors is all you need.
Cantik small roses ni.




Flower headband daripada fabrik.  Hanya perlukan glue gum, cebisan kain, serkap dan juga reben.  Serkap kosong boleh dibeli kat kedai RM2.  Eh, tempat korang ada kedai RM2 tak?  Hahaha...kat tempat aku bersepah kedai RM2 tau!  Mau tak giler, semua barang harganya cuma RM2.00 jer!  Ok...ok...back to the story.  Then serkap tu dililit dengan reben or fabrik.  Lilit ketat-ketat tau!  Hujungnya letakkan glue gum sikit supaya lilitan tersebut kukuh.  Kemudian baru lar kita buat bunganya pula untuk di atas serkap tadi.  Cara membuat bunga dari fabrik sangat senang.  Sila lar rujuk gambar di atas.  Sangat cantik kalau anda menggunakan fabrik dari jenis chiffon or satin.  Jahitkan kat hujung kelopak bunga itu.  Tampalkan dengan glue gun.  Tampal banyak-banyak tau!



I'm gorgeous.  Don't you think so?

cr : http://www.abirdsleap.com
Menggunakan tali guni then dipintal macam pintalan ikat rambut tu.  Bunga plastik tu just selitkan dan lilitkan jer pada tali guni.  Aku panggil tali ni tali guni.  Korang panggil tali ni apa plak ekk?  Cantik bunga plastik ni, macam bunga kertas kan?  Dah siap, sila lar sangkut pada kepala anda.  Kalau nak sangkut pada helmet pun boleh gak, tapi pastikan tampal dengan glue gun supaya tak berterbangan di atas motor nanti.


Bloom flower Crown 1
I feel like an angel.  Please feel free like me...

Floral crown steps
Bloom flower Crown 2
Bloom flower Crown 3
cr  : http://www.abeautifulmess.com
Cara-caranya macam anda lihat seperti di atas.  Dia cuma pintalkan dan lilitkan bunga itu dengan dawai halus hingga menjadi sebuah gelung.  Sangat senang bukan.  Maybe cara ini sangat sesuai untuk bunga plastik kecik-kecik yang jenis macam ni.  Tak perlu nak cabut satu persatu.  Bikin sepah jer!


cr :  http://wishwishwish.net/
Comel roses kecik-kecik macam ini kan?  Tampalkan or lilitkan pada serkap kosong.  Udah siap dong!



Caranya lebih kurang sama seperti di atas.  Mengguna tali halus yang dipintal dan kemudian tampalkan dengan bunga.


d.i.y flower headband photo 2
d.i.y flower headband photo 3
d.i.y flower headband photo 4
d.i.y flower headband photo 5
d.i.y flower headband photo 6
cr :  http://kristiejayne.buzznet.com/
Ok, yang ini pulak menggunakan reben lace.  Ukur lilit kepala anda terlebih dahulu.  Kemudian tampalkan dengan bunga mengikut kesukaan anda.  This girl hanya tambahkan beads pada bunga tersebut untuk menampakkan lebih menarik lagi.




Owhh...yang ni bunganya sangat comel!  



Fulammak...macam poyo ler plak pakai bunga-bunga besar gedabak macam ni!



Haahh...dah ada step by step tu, tinggal nak follow jer.



Kalau bunga tu kecik sikit, aku suka.

















Berlambak video tutorial flower headband kat youtube.  Tinggal nak tengok jer...



Alololo...comel jer kan Kiera pakai flower headband macam ni.



Whoaaa...dua-dua I loike this style!  Flower ni banyak jual kat kedai kahwin.  Sila lar terjah dengan segera!



Clode up.  Gaya floral crown Kristen is the best!  Tampal jer dengan brooch kecik-kecik dengan bunga roses.



Gaya floral headband dari pelakon Princess Diary tu pun macam lain dari lain.  Is that from silver?



Style floral headband from Selena Gomez.



Floral headband from Ashley Simpson


Gaya boho dari Taylor Swift.




I wanna do that flower headband.  So..so...beautiful!



Beautiful simple roses flower headband.



Ni pun macam comel jer kan.  Tak lar crowded sangat.



Floral headband dari lilitan akar-akar kayu.  Boleh juga gunakan akar kayu tongkat ali untuk mendapatkan kesan effect yang lagi comel.



Suri...anak Tom Cruise.  Memang lawa budak ni!  Simple jer flower headband dia.  



Owhh...lawa giler combination color flowers headband dia!  Ok...boleh ar copy paste nanti!



Rasa bersemangat tak nak buat flower headband untuk diri sendiri ataupun untuk anak-anak perempuan kita?  Untuk kita yang pakai tudung ni tak perlu lar pakai flower headband yang besar, too colorful dan terlampau crowded sangat. Cukup lar buatkan floral yang kecik-kecik dan comel jer.  Sila lar tengok contoh-contoh di atas yerk.  We can do it by ourselves!  Bergantung pada kreativiti dan imaginasi kita. Aku pun tak sabar nak buat untuk diri sendiri.  Boleh pakai kat atas tudung tu nanti.

Tup...tup...tup...terus jadi viral plak style tudung macam tu kan!  Muahahaha....!!!  Yang penting, tak payah susah-susah nak beli tudung bawal crown tu lagi.  Susah woo...nak iron tudung macam tu!  Ker aku yang tak reti nak gosok tudung crown?


Thanks for reading this entry!
  



3 comments:

Büşra GÖK said...

ıt's wonderful :)) weldone :)

HeNRieTTa JoSe said...

Nice tips...thanks for the share...

Pss...salam perkenalan...diterjah kerna berknan dgn entry...

Erynemysha Helmy said...

salam perkenalan dari saya!