Video Of The Month

Thursday, 3 September 2015

Natural Home Medicines - Ubat Semulajadi di Rumah

Assalammualaikum...


Harap maaf sebab tak dapat nak update blog seperti dulu.  Kesibukkan yang melanda menyebabkan blog pun tergendala walaupun draf dah ada.  3 minggu lepas aku busy pantau untuk ujian setara sekolah rendah dan sekolah agama budak-budak ni.  Bulan ni agak relaks sikit sebab budak-budak ini akan dicutikan untuk exam UPSR, tak lama lepas tu ada cuti sekolah seminggu pulak.  Bagus...bulan ni banyak cuti-cuti.  Mak ko yang horee horee!

Dengan keadaan cuaca yang agak panas, hampir separuh tempat di Johor Bahru, mostly kat Pasir Gudang, Masai, Permas Jaya, Plentong sedang dicatu air 2 hari sekali.  SAJ Johor awal-awal dah edarkan jadual catuan air.  Bukan setakat loji air kat empangan tu, loji taik pun boleh kering air tau kalo dah setiap hari cuaca panas.  Nak buat macam mana...bersabar jer lar.  Setakat ini alhamdullilah...rumah aku ada 2 tong air secukupnya untuk disimpan.  Tapi kadang-kadang 2 tong ini tak luak pun airnya.  Biasa lar...rumah kedai 2 tingkat kan.  Atas bawah ada tangki air.  Tangki air atas dah abis guna, mandi kat bawah pula guna tangki air bawah.  Macam tu lar seterusnya sampai kena catu sehingga sebulan.  Ini telah mengajar aku untuk menghargai air selepas ini.  Tak lama lagi pun kita akan bersiap sedia dengan musim tengkujuh pulak.  So, hadapi lar hari-hari mendatang dengan tabah dan bersyukur selalu.  

Actually aku suka kumpul petua-petua macam ni.  Senang untuk dirujuk in future kan.  Lagipun nak save kat wall facebook aku pun leceh sebab bila dah banyak save macam-macam kat wall kita, nak scroll ke bawah tu, mak aihhh....bercintanya lahai!  So, jalan yang mudah ialah save kat blog.  Sambil tu kita boleh sharekan sekali dengan pembaca blog di sini.  That's it!  

Sambil-sambil cungkil gigi tu, jom lar baca petua-petua kat bawah ni yerk!  Mudah-mudahan dapat dipraktikkan sedikit demi sedikit.
credit to : www.imuslimshop.com


Selamat mencuba yerk!

Tak perlu nak makan ubat-ubatan lagi yang ada bahan kimia tu.  Gunakan ubat semulajadi jer.  Amalkan makan madu selalu yerk untuk kesihatan menyeluruh.  Thanks for reading this entry!


2 comments:

Mawar Melati Bikers said...

Da macam album Petua orang dulu-dulu. Mekasih ye.. ilmu yang amat berguna sekali.

thehealthinspector said...

Waa banyaknya petua! ����