Video Of The Month

Friday, 9 December 2016

Happy Birthday To Me, My Husband and Hanie!

Assalammualaikum...


Sementara tengah ada mood nak update blog ni, kita kasi up semua sekali yer!

Haah...amik ko!  Bulan November ni memang 3 orang sekaligus sambut birthday.  My laki sambut dulu pada 11hb November.  Takde buat celebration pun, hanya pergi makan-makan jer.  My treats.  Pergi lar terjah ke tempat makanan favourite dia.  Hadiah?  My laki cakap nanti dia claim sebab sekarang ni pun dia tak tahu apa dia nak. Selang 5 hari, birthday aku pula yang jatuh pada 16hb November.  Cantik giler date birthday aku kali ni.  161116.  Birthday aku jatuh pada hari Rabu, iaitu pada hari budak-budak sekolah.  So, tak sempat nak celebrate or makan-makan kat luar pun.  Aku pun tak kisah sangat, takde nak kecik hati pun.  Penat lagi ada ar sebab uruskan budak-budak sekolah kan.  Tapi my laki sempat lar order kek untuk isteri tersayang.  Auuww...that's so sweet!


First time order dengan homemade bakers.  Selalu beli kek kat kedai bakery jer.  Kita kasi try order 1 kg dulu.  Comel lotek jer kek ni tapi rasanya memang sedap bangat!  Red velvet cream cheese.  


Anak-anak pun suka makan.  Berebut-berebut hah depa makan nak kasi abis nyer pasal.  Eh..eh...ni kek ibu tau!  Adik ipar aku pun cakap kek ni sedap giler, tak puas makan, kasi kecik sangat.  Abis...dah order 1 kg kek kan, what do you expect?  Takut order besar-besar kang tak sedap plak!


Pergh, memang tak larat ar kalo nak buat sampai 3 kali birthday celebration!  Kalau ada duit berkepuk-kepuk simpan dalam locker ke dalam gerobok tv tu takpe lar gak!  So, kita buat 1 birthday celebration dan included kan semua sekaligus!  Aku dan my laki dah tua-tua ni dah tak kisah sangat dengan birthday celebration ni, kita kasi anak-anak pula yang merasa seronok bila hari jadi mereka disambut meriah.

Alhamdullilah, syukur ke hadrat Illahi kerana Allah masih panjangkan umurku dan melimpahkan rezeki dan nikmat kurniaaNya.  Rezeki tu bukan setakat datang dari business jer, malah rezeki hidup dalam keluarga yang bahagia, rezeki kesihatan, rezeki di kelilingi dengan orang-orang yang baik, dan bermacam-macam lagi rezeki yang Allah berikan kepadaku selama 34 tahun ini.  Age is just a number.  Aku sangat-sangat bersyukur dengan apa yang ada dan aku rasa tak perlu menunjuk-nunjukkan dengan apa yang aku ada.

Pada 24hb November yang lalu, jatuh pada hari Khamis, hari terakhir persekolahan untuk tahun ni, adalah hari jadi anak perempuan ku yang kedua iaitu Nur Farahanie yang ke 9 tahun.  Eh, anak-anak aku still sekolah sampai hari terakhir persekolahan tau, takde nak ponteng-ponteng nyer, walaupun aku tau kat sekolah bila nak hujung-hujung cuti ni memang tak belajar langsung kan but just enjoy with your friends for the last day school of this year.  Tahun depan dah bertukar kelas, dah tak dapat bertemu lagi dengan kawan-kawan lama kan.

So, last day of school tu kan, orang yang paling gembira sekali ialah tak lain tak bukan, of course lar aku!  Ni lar bestnya jadi housewife cum businesswoman ni.  Boleh lepak-lepak dengan anak-anak dan my laki, boleh keluar makan sesuka hati setiap masa, setiap hari.  Kitaorang memang takde estimated time macam family lain which is hanya hujung minggu jer dapat keluar dan lepak bersama.  Cuti sekolah hujung tahun ni memang masa untuk aku berehat, layan korean drama or korean awards, layan midnight movies with the family, kemas rumah dan buat kerja-kerja yang tertangguh.

Aktiviti pertama selepas abis persekolahan pada hari Khamis itu ialah menyambut hari jadi Hanie bersama family mertua aku dan adik ipar.  Family mertua aku tak ramai pun, plus dengan family aku cuma 10 orang jer.  So, my laki dan aku memang dah lama merancang untuk meraikan hari jadi Hanie di restoran shell out.  Niat di hati untuk berkongsi rezeki yang ada.  Jangan kedekut.  Allah akan meluaskan lagi pintu rezeki untuk kita.  Insha Allah.


Hadiah Hanie yang sudah siap dibungkus.  Bukan Hanie jer yang dapat hadiah ni, malah Adam Izz dan Humairah juga dapat hadiah sempena kejayaan mereka dalam final exam yang lepas.  Tapi Hanie lar yang dapat hadiah paling mahal sekali, mencecah ratusan ringgit, ikhlas pemberian dari ayah dia.  Tu pun sempena Hanie berjaya mendapat tempat pertama dalam final exam baru-baru ni.  Next entry nanti akan aku ceritakan yer.



Masa ni kitaorang tengah tunggu atuk dan nenek (family mertua aku) sampai.  Dah booking awal-awal meja, kalo tak booking, memang penuh table orang datang makan.  Maklum lar malam hujung minggu kan.  Makanan pun dah order siap-siap.  Tinggal tunggu nak hidang jer bila diaorang sampai nanti.



Kitaorang order siakap goreng tepung 3 ekor.  Shellout 3 perasa iaitu sambal, blackpepper dan kari cheese.  Portionnya besar gak.  Tapi harap maaflah just shellout seafood jer, takde sayur brokoli or jagung.  Kalo ada tu memang aku kongkang jagung jer.  Restoran shellout ni bayarannya tak ikut kepala ko.  Selalunya shellout ni kan ikut 1 kepala dalam RM20 ke atas ni.  Tak..tak..nope, nehi kabenehi.  Restoran ni harganya mengikut menu.  Free nasi putih.  Berapa koyan ko nak makan nasi putih pun makan lar sepuas hati ko!



Ni set menu nyer. Kami amik set 50 kombo. Dapat lar shellout 3 perasa iaitu blackpepper, sambal dan kari cheese.  Lepas tu add menu yang lain pulak, order siakap goreng tepung 3 ekor, besar-besar ikan siakapnyer.  Ikan siakap ni harganya ikut menu dan tak mengikut harga berapa kilogram ikan ko. Kalo nasib ko baik, dapat lar ikan siakap besar. Lepas tu kitaorang order satay lagi 50 cucuk.  Alhamdullilah...cukup lar untuk 10 orang makan. 



Portion nyer lebih kurang besar macam ni. Shellout ni perasa sambal.  Sedap sambalnyer, manis manis pedas gitu.



Yang ni pulak shellout perasa kari cheese.  Pun sedap gak.  Sesuai untuk budak-budak yang tak sukakan pedas.  At last sekali shellout perasa blackpepper.  So, cuba korang bayangkan lar, dengan portion besar macam ni, dengan ada 3 perasa, lepas tu dilambakkan kat atas meja korang macam gitu jer.  Tapi beralaskan plastik lar kan.  Memang banyak giler bila 3 combo ni dilambakkan kat atas meja.  Korang boleh makan seberapa banyak nasi putih yang ada dan korang boleh makan dan pilih perasa shellout mana yang korang suka.  Memang terbaik hanya di Bacang Corner.  Only on RM50.  Only in Pasir Gudang.



Selain daripada itu, korang boleh order delivery or take out shellout ni dengan hanya RM18.00 sahaja.  So, kalo malas nak masak, boleh order saja kat sini.  


Masa kitaorang booking table kat restoran ini, kitaorang dah bagitau awal kat owner ni, nak buat birthday celebration untuk anak.  So, dengan baik hatinya, owner restoran ni telah menghadiahkan seketul kek percuma untuk dipotong nanti.  Masa kitaorang pergi, pakej free cake masih ada lagi, after that, owner tu dah tak buat lagi pakej free cake ni.  Tapi korang still boleh buat birthday celebration kat sini dan akan dapat seketul kek dan beberapa biji belon dengan bayaran RM20 sahaja.  Pada aku still murah lagi tu.


Walaupun kek tak vogue tapi rasanya still sedap gak!  Rasanya macam fresh baru buat.  Pun comel lotek gak kek nyer!  Sukanyer Hanie bila satu family, atuk nenek, makcik pakcik datang untuk celebrate birthday dia.  Nampak tak belon kat belakang Hanie tu?


Gini lar rupa bentuk keknya sebelum dipotong.  Dapat free cake so what do you expect to wish want to more vogue cake?  Kek ni lebih kurang perisa lemon butter dan menggunakan fresh cream.  Just nice to me!


Alhamdullilah...memasing balik happy dengan perut buncit.  Hanie pun suka sebab dapat banyak hadiah kali ini. 

Ok, that's all celebration birthday for November!  Yang pasti, Hanie suka dengan hadiah yang ayahnya bagi, setanding dengan keputusan cemerlang Hanie dalam final exam baru-baru ini.  Lepas ni nak sambut birthday Adam Izz pulak on January nanti.  Budak tu hantu roti subway, dia kata nak sambut birthday kat subway.  Whoaa...banyak cantik muka ko!



Thanks for reading this entry!



No comments: