Video Of The Month

Tuesday, 25 December 2012

Muslimah Style in Color Block and Fashionista

Assalammualaikum...

Hari ni kita sambung study pasal color blocking lagi ekk but kali ini trend in muslimah style dan muslimah in fashionista.  Kita blajar smpai muntah mee bandung ok...!!  Ready sumo...!!


Aku baru dapat tips tentang penggunaan color blocking ni.  Color blocking ni tidak sesuai jika kita menggunakan fabrik yang bercorak.  Ia seharusnya dipadankan dgn fabrik plain dan diadukkan sehingga 2-3 jenis warna. So cuba kita bayangkan kalo kita pakai baju kurung yg bercorak then pkai plak tudung yg jenis color block, looks like messy, right?  Please dun do that...


Contoh basic color wheel yg korang bleh follow.  Korg juga bleh matchingkan color dlm bentuk segitiga pada color wheel ni.  Contohnyer, color merah - biru - kuning.


Toksah ditanya kat aku sama ada nk pakai ke tak color camni.  Aku cuma suka matchingkn color dlm bentuk analogous jer.  Yg lelain, sorry lar...!!








I prefer green and pinky or maybe striking pink and hot red color.



Mix and match outfit ni korang jangan ler follow plak!  Seksi bebenor!  Follow how they match and mix the color block jer tau!  


Here is the rules how to wear the color block 


Color block sekarang sudah menjadi kegilaan



Oh gosh!  I love that jacket!  



Staple dalam kepala.  



Hana Tajima in da house...!!  Baru aku perasan, citer hindustan kalo bab tari menari kan suka guna outfit yang berkaler2 supaya nmpak ceria dan happening jer bila nak berjoget tu.  Hana Tajima kulit putih, bleh ar kenakan outfit yg color camni.  Nmpak cantik dan naik kaler kulit dia.  Cuba kalo org tu color kulit dia itam??  Nmpak kelakar tak?? Color block pink - ijao pokok pisang - biru



Color block in pastel color.  Tapi aku tak suka kalo pkai maxi skirt then dikenakan dgn t-shirt biase jer.  Lagi cantik kalo pakai blouse labuh.


I like number 3.  Light brown - white - maroon



Asalkan ada pink, outfit trus jadi ala2 comey...
Color block pink - white - biru - dan mcm2 color lg!



Oh, sweetnyer color block in pastel color!


Sajer upload gmbar kasut ni, sbb nmpak mcm comel ler plak!
Color block orange - green



Bleh ditorai nnti.  Sweet jer vase tu kan.  Dipadankan pula dgn tudung flower prints. Maroon - orange - beige



Tips matching yg menarik.  I loike...!!
Color block beige - dark - white


Ni pong bleh tahan gak kan...?? 
Color block blue - dark - red


Cantik...cantik...nasib baik ler aku copy kt blog aku.  Bleh ar wat reference nnti.  Eh kalo korang nak wat reference pn bleh gak!  Takde ler asik nor memanjang pakai blouse itam jer pastu padankan tudung yg berkaler2. So lame!  Get the prints lar!
Color block cream - pink - white


Kalo adik ipar aku tgk kakak ipar dia bergaya camni, mesti nangis.  Hahahaha...!!  
Color block white - cream - silver



Nice...nice...!!
Color block dark -white - brown



Suka...suka...!!  Nmpak more feminin...
Color block green - blue - brown


Oh I see...
Color block maroon - silver



Yg mana satu idaman kalbu.  Bleh tiru utk wat baju raya nnti.  Color block for pastel color.


Nice design...tp takmoh ler jarang2 kt lengan tu!  Sajer upload sbb suka design kat bahu dia.



Aku...bukan peminat tegar maxi skirt.


Cari ler maxi skirt yg kembang payung mcm ni, toksah ler pakai maxi skirt ikut kekurusan paha kaki mu.  Mu nak tayang kat saper?  Mu suka kan tambah dosa?
Oh, I loike midi dress dgn jeans!


Sila pilih outfit yang mana anda suka.  Match making kan dgn baju2 yg ada dlm wardrobe anda...



I love all the outfits!  Auuwmm...mana singa ni, aku nak baham dia!  Mungkin itu yang dikatakan oleh wanita ini di dalam hatinya...



Ni plak suka dgn style outfit yg dia pakai. I love cardigan yang labuh2 mcm ni!



Ni pong sama gak, suka dgn outfit pompuan arab ni pakai...



Kat maner aku nak cari bijik tasbih besar gajah mcm tu....??



Comey nyer diaorg ni kan...overall bertutup dgn kemas.  Islam tak melarang kita berfesyen tapi yang penting pakaian kita tertutup, longgar, tidak jarang, dan tidak menampakkan susuk badan.  



Suka gak dgn style camni.  Adakah itu cardigan kimono?



Tamat sudah citer pasal color blocking dan muslimah fashionista ni.  Pendek kata, kalo aku nk apply color block into my outfit, maybe I prefer pastel color.  Guna color yang lembut.  Color yg striking, color yg membolehkan sejauh 500 meter jer org dah nampak outfit kita, mmg mintak ler dijauhkan yerk!  Pendek kata, pepandai ler korang matchingkan color untuk outfit korang, asalkan pakai color lelain tu dah jadi color block lar tu, muahahaha...!!! 


Dan fashion2 muslimah yang diketengahkan kat cni, bleh ar kalo korang nak rujuk agar fashion korg tidak menjadi fashion disaster nnti.  Aku pn tak bleh nk follow sumo skali.  Ada sesetgh tu bleh ar nak follow, tu pun ikut gak dgn keadaan cuaca di negara kita kan.  Tak kan ler hari tgh cuaca panas terik, ko nak pakai baju berlapis2 kan semata2 nak tutup aurat.  Pakai yg simple2 dan yg penting kain tidak jarang, tu pun dah ckup memadahi.  


Hope you like it...!!


Happy holidays, guys...


Thanks for reading this entry!


3 comments:

Cik Muda said...

Santek2... Ya penting pandai mia n match...

Kedai Tudung said...

Nice and colorful to watch... i like the photoshoot... which is stylish and natural along with choice of theme.

Myra said...

Chantek..kalau kita pandai mix and match, ia membuatkan penampilan kita lebih menyerlah..good info!