Video Of The Month

Wednesday, 13 February 2013

Fashion Chapter 4 : Fashion Muslimah in Boho, Tribal Prints, and Guide to Mix and Match Style

Assalammualaikum...


Ok, kita lupakan pasal kes orang giler tu jap.  Jom kita sambung topik fashion yang sekarang tengah hangat di pasaran, tengah intrend untuk permulaan tahun 2013 ini.  Fashion tribal prints, yeah!!  Err...actually aku tak berapa minat sebenarnya corak tribal prints ni.  Tapi yelar, tak kenal maka tak cinta, ye tak??  So, bila dah lepas google and google contoh2 fashion tribal prints ni, adalah rasa tertarik sket untuk mencubanya.

Tengok lar kalo aku berani ke tak untuk memakainya bila nak kuar rumah nanti.  Yelar, tak kan ler ko nak gi kedai mini market kt depan umah ko tu pun nak berfesyen gak!  Nak mamps!!  Agak2 lar woii...Kgkadang aku dress pun ala kadar jer bila ikut laki aku gi tempat supplier komputer.  Alah, lagipun duduk dalam kereta kan, malas ar nak kuar skali.  Walaupun ala kadar, tapi aku still bertudung rapat lar, takde lar nak pakai selendang, selenpang sana sini.  Kalo nak bertudung, better ikut cara bertudung yang betul lar. Jangan terlampau sangat ikut fesyen tudung yang terkini.  Main belasah jer...

Sometimes aku suka COMPARE kan contoh2 outfits mix and match kat bawah ni dengan outfits kat dlm wardrobe aku.  Iye, aku mmg suka wat fashion research based on apa yang aku ada.  Sometimes ada yang tak perlu nak beli, sometimes ada yang rase mcm nak beli jer.  Tapi tu pun aku tgk dari segi keperluan gak.  Kalo tak perlu, tak payah lar nak rush sgt pegi beli.

" Eh, aku ada baju ni!  Ooo...camni ek cara nyer kalo nak pakai!  Boleh match kan dgn yang ini...dgn yang itu.  Ok...ok...I got it! "

" Ooo...aku rasa aku ada outfit ni.  Tinggal nak beli jaket ni jer lar.  Woohoo...I like it! "



Tribal
Cardigan yang bercorak tribal prints - black sleeveless - skinny jeans - riding boots
Oh, gosh!  I love boots...



Navy and Yellow
Sleeveless maxi dress tribal prints - cardigan senteng - sandal


Mauve, Grey and Beige
Gaya bohemian.  Sleeveless dress - white jacket - jeans - heels
OMG...!!  Aku pernah pakai outfits mcm ni!  Cuma aku tak pakai jacket mcm di atas, but I paired with cardigan.  Ok lar tu kan...xde lar aku dress makcik2 kan??

Lavender and Brown
Aku belum lagi nak beli sleeveless maxi dress mcm ni.  Tapi kebanyakkan maxi dress yg jual sumo yg ketat2 belaka.  Takpe erin, teruskan pencarian anda...


Blue and Grey
I love this style...


Shades of Gray
Red and grey.  Nice combination color...



Whoaaa...kasut pn nak corak tribal gak!



Bohemian style.  Long dress dgn beg rambu ramba.  Tapi korang jgn tak pakai kasut plak!



Lawanyer omputih ni bila dia pakai tudung ekk!  Cantik lar style dia!  Dgn cardigan hoodie, maxi skirt, tudung ala2 syria, rantai vintage besar gedabak.  Tak perlu pakai tudung yg beratus2 utk kelihatan stylo.  Fatin liyana sendiri pun pkai tudung RM10 jer...


Red and Yellow Rose
Urban chic in tribal prints



Gray and Red
Urban Classical




Studded Up
Urban trendy...

Bohemian Neutrals
Bohemian Chic


Victorian Glamour
Victorian Glamorous

Black Boho
Black Bohemian

Boho Orange Tunic
Bohemian Orange Tunic

Colorful Tribal
Gorgeous tribal in colors

Skirt Over Jeans..Why not?
Shirt over jeans...why not?  Cipta suatu kelainan lar...


Urban look chic.  Aku suka baju blouse yg butang depan ni sbb senang nak unbutton kasi susu badan kt Maira tanpa menjejaskan belt yg dipakai kt tengah2 tu...


Ok, enough Erin enough!  Kepala aku dah sarat dgn mcm2 fashion yg bleh diserap kepada fesyen muslimah.  Ada byk lagi sebenarnya aku nak share kt korg tp ckup lar setakat ni jer dulu.  Yg penting fashion2 di atas sumo, tidak seksi, tidak jarang, labuh ke punggung, menutupi aurat dgn betul.  Korang bleh take noted or share gambar2 di atas utk rujukan korang.  Takpe, benda yg baik mmg ptut disebarkan agar kita semua bleh mengubah cara pemakaian kita mengikut syariat Islam.  Islam tidak melarang kita berfesyen tapi biarlah menetapi ciri2 muslimah.  

Let's be muslimah in style...!!

Thanks for reading yeah...

p/s:  lps ni aku kena bykkan outfit cardigan and jacket berlengan panjang.  senang nak pairkan dgn outfit yg sleeveless nyer.  hoyee...!!!








2 comments:

Anonymous said...

lov d style...

kat mane sng usha baju2 cmni eh?

Erynemysha Helmy said...

byk skrg org jual kt online, kt facebook, kena pndai cari lar. tapi utk tidak menghampakan anda, here is the link utk shopping online yg ada dlm list saya...

www.dreamfashionhauz.com
www.meldys.com
www.lb-lebliss.com
www.mosfashion.com
www.aishop.com.my
www.dressmi.com

hope you like it...!!