Video Of The Month

Monday, 21 March 2016

Why I Am So Hot?

Assalammualaikum...


Fuhhh...tajuk tak agak-agak.  

Padahal citer kat dalamnya pasal cuaca panas jer pun!

Naik sekolah lepas cuti sekolah seminggu, tunggu gak pengumuman dari kementerian, mana ler tau boleh sambung cuti lagi ke sempena cuaca tengah panas berdeting ni kan, dengan harapan boleh lar aku sambung tido balik...hahaha!!

Tiba-tiba...katil(pelamin) anganku musnah!

Johor tak cuti.

Ok...aku terima perkhabaran tu dengan hati yang terbuka dan redha.  Walaupun dalam hati ini, ingin meronta-ronta ku katakan..."mak ko ijao! mak ko ijao! mak ko ijao ar!"

Takpe, hari Rabu nanti cuti lagi sempena keputeraan Sultan Johor.  Boleh tak aku sambung straight cuti sampai ke hujung minggu?  (eh..eh..ko ni asik nak cuti jer dah kenapo?)

Sebab apa aku suka bila budak cuti sekolah?

Sebab inilah masanya untuk aku menyiapkan kerja-kerja aku yang tergendala.  Cuti sekolah seminggu tu hari pun masih tak mencukupi bagi ku sebab masa tu aku busy dengan misi mencari baju raya cum baju untuk dipakai sedondon pada majlis wedding adik ipar aku nanti.  Aku juga busy dengan misi mencari barang hantaran bersama adik ipar aku.  Sudahnya aku tak sempat nak menghias hantaran disebabkan kekangan masa dan kekurangan barang hiasan.  

Korang bayangkan lar...

Aku kena siapkan 3 set hantaran.  1 set hantaran terdiri dari 5 dulang.  Lepas tu aku kena siapkan goodies pack pulak!  Aku incharge goodies pack untuk budak-budak sebanyak 200 ketul.  Lepas tu ada hati pulak adik ipar suruh aku buatkan hiasan untuk goodies vvip sebanyak 500 ketul.  Maklum ler tangan yang kreatif jer yang reti buat benda semua ni.  Tak cukup dengan goodies, adik ipar aku macam nak kenen-kenen suruh aku buatkan bunga pahar homemade sendiri sebanyak 160 batang.  Bapak nyer cerewet adik ipar aku ni!  Dia tak berkenan langsung dengan bunga pahar yang ready made dijual kat kedai pengantin tu.  Of course dia nak cantik dan eksklusif.  Tapi nak yang jimat.  Macam mane tu?  Nak yang cantik dan jimat, kena lar buat sendiri.  Baru puas hati!  Perghhh...makin tinggi lar upah aku untuk siapkan semua benda tu.  



Malay wedding favor (bunga telur):
Maybe akan buat bunga pahar dengan menggunakan crepe paper or tisu paper or organza or apa-apa yang sewaktu dengannya.  Kalo dah tangan kreatif, semua benda boleh buat.


Darling Treat bags:
Goodies untuk budak-budak pula, maybe aku akan buat design macam ni.  Pakai paper bag untuk goreng pisang jer dah!  Kira banyak gak lak goodies yang akan disediakan untuk tetamu nanti.  Mak pak mertua aku dah sediakan 700 ketul goodies untuk saudara mara, rakan-rakan dan orang tua, 500 ketul goodies lagi untuk vvip dan rakan terdekat, 200 ketul goodies untuk budak-budak.  Saper cepat dia dapat.  Sila jangan bawak banyak budak-budak nanti.  Kang ada plak sorang dua budak tergolek dog melalak tak dapat goodies budak-budak nanti kan.  Anak-anak aku suka hias goodies bag ni.  Depa memang rajin bebenar, lepas tu kang sorang-sorang nak cop goodies bag ni seketul dua.


Masa cuti sekolah seminggu tu hari pun, cuaca memang tersangat panas.  Sampaikan budak-budak pun kena demam panas, batuk dan selsema.  Padahal duduk rumah jer pun, tak pergi berjalan ke mana pun.  Humidifier aku hari-hari buka.  Humidifier ini tujuannya untuk berikan kelembapan udara dalam rumah.   Banyak faedahnya jika kita pasang humidifier ni dalam rumah ketika cuaca panas.  Air cond aku takde lar on sepanjang masa.  Bila nak tido jer, baru aku on.  Selalunya aku on kan kipas dengan air cond sekali, baru terasa tido macam kat Kutub Utara.  Air cond kalo aku yang handle, paling tinggi aku buka 23, tapi kalo laki aku handle, dia akan buka sampai 19.  Bila nak tido malam tu, aku slowkan balik lar ke 23.  Bil api baru sampai 2 hari lepas, ingatkan dah cecah RM200 lebih sebab hari-hari buka air cond, rupanya baru RM120 jer.  Eh, kira ok ar tu!  

Hari Rabu masa cuti sekolah seminggu tu hari adalah birthday Humairah.  So, kitaorang dah berjanji nak celebrate kat luar.  Tempah kek Frozen yang Humairah idamkan.  Pergi tengok wayang citer Boboi boy.  Excited giler budak-budak ni.  Walaupun citer boboi boy dah 2 minggu ditayangkan, tapi seat still penuh lagi.  Maybe ada family bawak budak-budak repeat lagi tengok citer tu kot.  Macam mane tak untung berjuta kan...



Tak jumpa pulak baju yang aku berkenan.  Beli baju raya budak-budak jer lar.  Tahun ni memang malas nak tempah bagai sumo.  Beli dah siap jer.  Kecuali my laki.  Badan dia sado sangat, maka terpaksa lar dia kena tempah saiz dia.  Nanti aku add on lar beads ke patch ke kat baju budak-budak nanti.

So, cuti sekolah seminggu ni memang aku tak dapat nak rest pun.  Sentiasa padat dengan aktiviti itu ini.  Dengan Adam nyer kelas UPKK, Maira plak dengan kelas tambahan membaca, cuma Hanie jer ada relaks sikit.  

Harap-harap cuaca panas ini akan berakhir sampai hujung bulan Mac nanti.  Johor pun dah mula nak hujan bila waktu petang sehari dua ni.  Kurangkan aktiviti luar dan banyakkan minum air putih tau.  Hanie dengan Adam selalu mandi dulu bila nak bersalin baju untuk ke sekolah belah petang.  Kalo tak mandi, badan akan terasa lengas-lengas dengan peluh.  So, aku suruh depa mandi dulu sebelum nak ke sekolah belah petang nanti.  Baru lar badan terasa segar sikit nak pergi sekolah petang tu.

Jaga kesihatan dari terkena stroke haba.  Humidifier tu kena selalu pasang kat rumah lebih-lebih bila cuaca panas sangat.  Kalo takde humidifier, boleh amik sebesen air penuh dan letakkan kat tengah-tengah hall.  Biarkan air tu kering dengan sendiri.  Dah kering, tambah air lagi dalam besen tu.  Kalo boleh kita tak nak kasi udara kering dalam rumah kita.  Itu yang buat kita demam, batuk dan selsema, sakit tekak.  Kita perlukan kelembapan udara berlegar-legar dalam rumah kita.  Jangan lupa buat tau!



Thanks for reading this entry!




2 comments:

Unknown said...

Assallamuallaikum 😊
I'm from Indonesia, saya nak cakap pasal something, tpi saya nak secara privasi.
Apakah kakak ada medsoc lainnya? Cem Line or Whatssap :)
Thank you kak

Erynemysha Helmy said...

waalaikummusalam...

maaf terlambat reply. sibuk kebelakangan ini. anda boleh email kepada saya di noorsuhairin@gmail.com

insha Allah, saya akan baca email anda dan membalasnya secepat mungkin.