Video Of The Month

Sunday, 7 December 2014

How to Homeschool Preschool ( ABCs skills ) - Part 1

Assalammualaikum...


Entry ni pastinya akan menarik perhatian para ibu bapa khususnya.

Mai...mai...dok rapat-rapat naa, sambil-sambil tu boleh klik video lagu kat atas blog tu naa.  Dok aiihh...tak dapat royalti pun, free to watch jer hangpa tau!

Kalo anda sebagai ibubapa yang berkemampuan dan berkerjaya, maka anda mampu menghantar anak-anak anda ke tadika seawal 3 tahun - 4 tahun.

Tapi bagi mereka sebagai ibu bapa yang kurang berkemampuan, yang sang suami bekerja, yang sang isteri hanya surirumah biasa, maka ini adalah penyelesaian terbaik untuk memastikan anak-anak anda juga mendapat pendidikan yang setaraf dengan pendidikan di tadika.

Namun ada sesetengah ibu bapa juga lebih selesa menggunakan kaedah 'homeschool' untuk anak -anak mereka.  Ini bukanlah untuk mengelakkan mereka dari berhubung sosial dengan rakan-rakan sebaya mereka.  Mungkin ibu bapa ini mempunyai pendapat tersendiri masing-masing.  Terpulang lar pada kita sebagai ibu bapa yang menentukan corak pendidikan anak-anak.

Kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun sedang mengalami perkembangan otak yang semakin aktif.  Bagaimanakah kita hendak mempertingkatkan lagi kemahiran selaras dengan umur mereka?

Let's explore together how to homeschool for preschool!


ABCs


One of the first steps to learning to read is recognizing the letters of the alphabet, be able to identify them, their sounds and able to match the capital and lower case letters to each other.


Langkah pertama adalah mengenal abjad, memahami abjad, bunyi abjad dan meyuaipadankan abjad huruf besar dan kecil antara satu sama lain.


alphabet activities

The steps (Langkah-langkahnya)

1.  Exercise with the alphabet
  • A - act like a cat
  • B - bend at the knees
  • C - chair pose
  • D - dance
  • E - elephant steps
  • F - fly like a bird
  • G - gallop
  • H - hugs
  • I - itsy bitsy steps
  • J - jump
  • K - kick
  • L - leg lifts
  • M - march
  • N - noisy steps
  • O - open and shut arms
  • P - pop up
  • Q - quiet hops
  • R - runs
  • S - side steps
  • T - turns
  • U - under momma's legs
  • V - vacuum
  • W - wiggles
  • X - 'x' jumping jacks
  • Y - yoga
  • Z - zig zag steps

2.  Jar lid letter match

baby food jar lid letter match



Tampalkan huruf pada penutup botol jar.


Terbalikkan.


Dan suruh lar anak-anak anda untuk match making abjad yang sama.  Aktiviti yang seronok bukan?  Jika takde penutup botol jar pun takpe.  Guna lar kreativiti anda untuk menggunakan bahan material yang lain seperti manila kad, kotak dan sebagainya.


3.  Alphabet workbooks

Buku latihan menulis abjad sudah banyak dijual di kedai-kedai buku.  Tapi bagi mereka yang mahu berjimat, anda boleh print dan buat sendiri buku latihan abjad untuk anak-anak anda.


printable alphabet book


DO A LETTER OF THE WEEK ACTIVITY

Every week pick a different letter to craft with and explore.  You can have your child hunt for the letter in sensory bins, or objects that have that letter's sound.  You can also do a weekly craft.  These are cute and fun!

handwriting


At bare minimum, during preschool, your child should be able to recognize and learn how to form the letters - at least the ones in their name.
  • Practice writing in a salt tray.  Sediakan satu bekas yang besar dan isikan dengan garam.  Anak anda boleh menulis atau melukis dengan berus abjad tersebut di dalam bekas yang berisi garam.  Goncangkan bekas untuk memadam dan lukis semula.
  • Create a gel bag.  Ambil zipper bag dan isikan dengan air dan pewarna.  Letakkan latihan menulis abjad di bawah zipper bag.  Dengan cara begini, anak anda boleh melatih tubi menulis huruf dengan cara yang betul.
  • Trace letter.  Tuliskan abjad dengan highlighter.  Dengan cara begini, anak anda boleh menulis bentuk abjad yang sama seberapa banyak yang mungkin.

Preschool Letter of the Week G CVC word building
Permainan Sahibba jangan dibuang sebab anda amat memerlukan untuk menggunakan teknik ini.


Preschool Letter of the Week G CVC word building
It's so fun isn't it?


Preschool Letter of the Week G CVC word building
Yeah...!!


Preschool Letter of the Week G Pre-writing
Mengajar anak anda menulis teknik corak ini adalah cara untuk mempertingkatkan kemahiran motor dia memegang pensel.


Preschool Letter of the Week G Number Puzzle
Menyusun atur gambar mengikut nombor.


Preschool Letter of the Week G Beginning Sounds Booklet
Mengajar dan memastikan anak anda memegang gunting dengan cara yang betul.


Preschool Letter of the Week G Beginning Sounds Booklet
Menampal.


Preschool Letter of the Week G craft grass glitter
Be creative.  Learning should be fun!


Preschool Letter of the Week G craft grass glitter
Dah siap!


Preschool Letter of the Week G craft grass glitter
Guna glitter pulak.  Pasti anak anda akan tertumpu sepenuhnya pada kraftangan ini!


Preschool Letter of the Week G Fine Motor
Hati-hati yerk picit gam tu..


Preschool Letter of the Week G Fine Motor
So beautiful!


Preschool Letter of the Week G CVC word work page
Whoaa...cantik kan kalo guna magic pen.  Asyik guna pensel jer, macam tak menarik perhatian ler pulak!  


Ada banyak lagi teknik homeschool iaitu seperti fine motor skills, preschool math skills, shapes, color and vocabulary skills, reading skills and life skills.  Semuanya akan dibuat part by part.  Nak masuk ke semua dalam satu entry kang takut bercampur aduk pulak!

Saya menjaga mutu keunggulan isi dan format entry saya.

Just kidding!
 
Anda boleh buat skills ini bersama anak-anak anda masa cuti sekolah ataupun bila-bila masa saja waktu terluang.  

Hope you enjoy it!

Have a nice school holiday!


Thanks for reading this entry!





3 comments:

Anonymous said...

Bahan macam ambil dari blog dari luar negara aja..

Erynemysha Helmy said...

Assalammualaikum...

Of course lar! Artikel mengenai homeschool preschool ini ditulis oleh pakar yang expert dalam bidang ini. Saya...dengan rasa rendah diri, belum expert lagi dalam bidang homeschool preschool. That's why bila saya terjumpa mengenai artikel how to homeschool preschool, saya rasa tak salah di sisi undang-undang untuk share di blog saya untuk kongsi sesama ilmu ini bersama orang lain, selain dari menjadi bahan rujukan untuk diri sindiri.

This is about tips. So, saya guna tips homeschool ni untuk mengajar anak saya di rumah.

Saya cuma kongsikan tips saya di part 4 jer which is about memperkenalkan huruf jawi dan Islam pada anak-anak.

So, keep going to condemn and be a positive!

Raising my stars said...

Good sharing.